Videon är inte längre tillgänglig
SSAB-koncernen har haft det tungt sedan finanskrisen, från slutet av 2008. I Luleå har senaste åren flera hundra jobb försvunnit från SSAB och Plannja.
Trycket på en vändning för specifikt Luleå och Borlänge ligger sedan några månader på nye produktionschefen Per Bondemark.
Koncernen, liksom Europadelen SSAB Emea, redovisar nu förlust för de första nio månaderna i år och lyftet ser inte ut att komma.
– Det primära målet måste vara att återta positionen som ett av de bästa stålföretagen i världen. Det vi har anledning vara oroliga för är att det inte går bra, det måste vi vända. Om man inte går med vinst har man inget existensberättigande. Då är vi illa ute, säger Per Bondemark.
Om det blir ett lyft 2014 vet han inte, säger han. Det blir fortsatt tufft men knappast sämre i Europa, hemmamarknad för Luleå och Borlänge.
Utomlands
Något nytt stort sparprogram med personalminskningar är inte aktuellt, uppger han. Däremot jobbas det kontinuerligt med att minska kostnaderna och arbeta mer flexibelt.
En av de senaste åtgärderna är att outsorca ett 30-tal jobb från SSAB Emea, varav en tredjedel med koppling till Luleå. Uppgifter, däribland löneutbetalning och inköp av förbrukningsmaterial, flyttas till bemanningsföretaget Accenture och utförs i Indien, Tjeckien och Sverige.
– Landet är ointressant utan det viktiga är att jobbet utförs, säger Per Bondemark.
Kommer mera
Samtidigt utreds ett pilotprojekt i Oxelösund där toppar i produktionen hanteras av bemanningsföretag.
Om och när en sådan lösning får brett genomslag vid SSAB:s anläggningar är osagt.
– Vi får se hur det funkar, säger Per Bondemark.
Innan finanskrisen fick SSAB Luleå tillstånd till att öka produktionen och i sikte fanns stora investeringar.
– Vi ser inte behovet inom överskådlig tid, främst tre år, säger Per Bondemark.
En fråga som utretts är att stänga masugnarna i Oxelösund för gott och låta Luleå stå för all tillverkning av stålämnen i landet inom SSAB. Även den frågan vilar, uppger Per Bondemark.