Den 23 maj berättade Norrbottens-Kuriren om att SSAB i Luleå hade ett okontrollerat utsläpp av LD-gas den 1 januari i år. Läckaget pågick i flera timmar men räddningstjänsten och allmänheten fick ingen kännedom om händelsen.
Stefan Enbom, chef på SSAB, har befunnit sig på semester och har därför inte kunnat svara på Kurirens frågor. I går var han tillbaka på kontoret och gav sin syn på händelsen.
Varför kontaktades inte räddningstjänsten?
- Det gjordes en bedömning att det inte var nödvändigt och jag utgår från att alla inblandade gjort en korrekt bedömning.
Men i säkerhetsrapporten står det ju klart och tydligt att vid ett större gasutsläpp ska räddningstjänsten kontaktas och tas över. Varför följer ni inte er egen räddningsplan?
- De är som sagt riklinjer, men sedan måste man använda sunt förnuft också.
Och sunt förnuft i det här fallet är?
- Man ska komma ihåg att de som gjort den här bedömningen är ju anställda som kan och vet mycket om gas och som är vana att jobba med gas. De har gjort en bedömning att det inte fanns några risker för personal och allmänheten, därför kontaktades inte räddningstjänsten.
Anser du att det var rätt beslut?
- Vi håller på att gå igenom hela händelseförloppet för att se om vi kunde ha gjort någonting annorlunda. Vi kommer utreda det här till botten och kommer sedan att redovisa våra slutsatser, både internt och externt. Men som jag sa tidigare utgår jag från att det gjorts en korrekt bedömning.
Varför har ni inte gjort den utredningen tidigare?
- Vi utreder ju alla incidenter för att se vad vi kunnat göra bättre och det har ju pågått en utredning hela tiden. Men det är inte alldeles enkelt att säga exakt vad som hänt och varför. Hade det varit det hade vi varit klara för längesedan.
Räddningstjänsten och den kommunala räddningsledaren, Patrik Bylin, anser att de borde ha blivit kontaktade när gasutsläppet upptäcktes, men du menar att ni gjorde en korrekt bedömning?
- Jag ska kontakta Patrik och ta en diskussion med honom. Vi tänker också redovisa vår utredning för räddningstjänsten.
Har det hänt tidigare att det inträffat lika stora gasutsläpp där räddningstjänsten inte kontaktats?
- Vi har ju haft gasläckage tidigare men om de varit lika stora som det här är jättesvårt att svara på då vi inte vet hur mycket gas som läckt ut den här gången.
Men ni vet att det pågått under flera timmar, har ni haft andra gasutsläpp som pågått i flera timmar?
- Jag vet inte, så det kan jag inte svara på.
Kan du förstå att de boende i närheten blir oroliga över vad som finns i luften?
- Allmänheten behöver definitivt inte känna sig oroliga. De som är närmast är ju våra anställda och vi är mycket mån om att de inte ska komma till skada. Därför investerar vi i ny utrustning för att förbättra vår kontroll och alla som jobbar är utrustade med gasvarnare som indikerar om det uppstår ett läckage. Det finns absolut ingen anledning att känna någon oro.