Martin Lindqvist reagerade med "bestörtning" när han fick information om dödsolyckan på SSAB.
– Det är djupt tragiskt. Det här är en arbetsplats där det finns potentiellt farliga moment och vi måste alltid ha säkerheten i första rummet. Men jag har också fått intrycket av att vi hanterat denna djupt tragiska händelse på ett bra sätt, säger han.
Han besöker personligen SSAB Luleå under tisdagen.
– Det kändes viktigt att komma hit upp hit när det skett en så tragiskt olycka. Jag ville visa mitt stöd och träffa våra medarbetare, säger han.
Har du fått en bild av det som hände?
– Nej, det har jag inte gjort. Jag har självklart varit där det hände. Annars har jag fått en bild av att vi gör vad vi kan för att utredningen ska ge svar på det som hände. Där samverkar vi med räddningstjänst och polis.
Lindqvist berättar att SSAB arbetar väldigt hårt med säkerhet genom utbildning och han personligen följer olycksstatistiken och det säkerhetsprogram som SSAB införde 2010.
– Tillbudsrapporteringen är oerhört viktigt för där kan vi lära oss att undvika olyckor. Det här är ett arbete som aldrig blir färdigt, säger han och tillägger:
– Vi har nolltolerans mot olyckor och rent generellt ska man lämna SSAB i samma skick som man kom. Och det gäller oavsett om man är anställd eller entreprenör. Det är min grundinställning.
Hur känns det då när människor ändå omkommer i arbete på SSAB?
– Det känns oerhört tungt. Oerhört tungt.
Lindqvist har inte intryck av att SSAB har det svårare att förankra säkerhetsarbetet bland entreprenörer men medger samtidigt att han inte är så insatt i frågan.
– Men det är inget som nått mig i alla fall, säger han.
Är det din uppfattning att SSAB har hela säkerhetsansvaret för verksamheten innanför grindarna?
– Du får ursäkta men det kan jag inte svara på. Jag sitter för långt från verksamheten för att veta det. Jag kan inte alla detaljer.