Barn i Luleå som bor vid hårt trafikerade vägar drabbas oftare av astma än andra barn - det visar ett forskningsprojekt av Olin-studierna.
- Det sambandet är säkerställt, det finns en högre effekt ju mer exponering man har. Det gäller särskilt tung trafik med stora dieselfordon, säger professor Eva Rönmark på Olin.
Resultatet är signifikant som det heter på forskarspråk. Det betyder att Eva Rönmark med säkerhet kan säga att barn bosatta nära tät trafik löper större risk att drabbas av astma och luftvägsproblem.
Underskattar
- Ja. men det nya är inte i första hand det sambandet eftersom andra visat samma sak. Det nya är att det även gäller i Luleå som är en stad med liten trafik, säger hon och tillägger:
- Det visar att vi kan ha underskattat trafikens betydelse för astma.
Eva Rönmark reagerade på Kurirens artikel om de för höga halterna av kvävedioxid i Luleå centrum, ett problem som orsakas av utsläpp från trafiken. Genom att ge uppmärksamhet till en aktuell avhandling från Olin vill hon visa att problemet är större än så.
Uppföjning
Men hon är försiktig med att avråda föräldrar från att bosätta sig i närheten av trafikleder och i city.
- Har man den möjligheten så, men så är det inte alltid, det finns ju mycket annat som spelar in. Men det finns anledning att påtala detta för de som planerar bostäder och vägar, säger hon.
Olin inledde 2006 en studie av astma där alla barn i första och andra klass i Luleå, Piteå och Kiruna ingår, cirka 2.600 barn. Inom den studien drev Rönmarks doktorand Martin Andersson 2011 ett särskilt projekt där han tittade på sambandet mellan förekomsten av astma ställd mot barnens adresser - hur nära bor de trafikerade vägar och gator och hur mycket trafik förekommer där.
Olin inleder nu en uppföljning av astmaprojektet som bland annat ska "förfina analysen" av trafikstudien.
- Vi har haft en svarsfrekvens på 97 procent och det är en styrka för våra resultat. Vi hoppas på lika stort deltagande som tidigare, säger Eva Rönmark.