Semmelfesten på Hertsön efter vinsten i semmeltestet

För andra gången blev Hertsö konditori vinnare i Kurirens semmeltest och säkert var det många som höjde på ögonbrynen när en utlandsfödd uppstickare som själv inte vuxit upp med semlor återigen tog hem segern. Men för Hertsöborna känns det självklart.
– Allt är gott här, säger Hans Holmström.

Maandeep "Sony" Kumar brukar ta in stamkundernas åsikt och modifiera recepten efter det, berättar han.

Maandeep "Sony" Kumar brukar ta in stamkundernas åsikt och modifiera recepten efter det, berättar han.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2025-03-03 17:10

Måndag morgon efter att utfallet av semmeltestet har tillkännagivits är stammisgänget på plats som vanligt.

Kennet Hansson har bott på Hertsön sedan 1972 och besöker konditoriet två gånger i veckan.

– Jag tycker ruskigt bra om det. Superbra konditor, trevlig personal, bra priser och ett bra ställe att gå och läsa tidningen på och umgås med kamrater, säger han.

undefined
Kennet Hansson och Tore Öhman är och fikar hos Maandeep "Sony" Kumar. De uppskattar konditoriernas semlor, men just idag försöker de hålla en nyttig linje.

Har du hört talas om semmeltestet?
– Ja. De vinner det väl varje år, säger han.

Det är nu inte riktigt sant, men detta är andra gången som Hertsö konditori kammar hem segern

– Semlorna är supergoda, men i dag blir det ingen, jag försöker gå ner i vikt, säger Kennet Hansson leende – och låter mig förstå att det kanske blir det ändå när kameran är undanplockad.

Tore Öhman som flyttat tillbaka till Hertsön från Boden efter pensionen gillar också att komma hit.

– Det är ett bra konditori. Det ska finnas ett i varje centrum, så att du kan gå och fika, säger han.

Nu väntar han bara på att hans fru ska ansluta så ska han köpa årets första semla.

undefined
Kenneth Rautio, Hans Holmström, Tore Öhman och Roger Eriksson tillhör stammisarna på kondiset.

Flera av gästerna berättar att de först brukar gå och träna på gymmet innan de kommer hit.

– Och så fyller vi på med lite energi på kaféet efteråt. Idag blir det semlor, för det är så rackarns gott, säger Kenneth Rautio.

– De har nog stans godaste semlor. Sony är ju så duktig på att baka, säger Roger Eriksson.

undefined
Roger Eriksson och Kenneth Rautio frossar på varsin semla efter träningen.

– Allt är gott här och han är helt underbar som människa också, säger Hans Holmström.

Även konditorn själv brukar träna med dem på gymmet.

undefined
K-G Isaksson brukar även se konditorn i hårdträning på gymmet, berättar han.

– Han kör hårt där, annars skulle han nog aldrig orka baka, säger K-G Isaksson som precis ska betala för en semla vid disken.

Vinnaren själv Maandeep "Sony" Kumar, 42, berättar att han har bott i tolv år i Sverige och när han flyttade hit var semlor något helt nytt för honom. Semlor finns nämligen inte i hans hemland Indien. 

undefined
Maandeep "Sony" Kumar brukar ta in stamkundernas åsikt och modifiera recepten efter det, berättar han.

Han är glad att vinna.

– Det betyder mycket, att få uppfylla sina drömmar, säger han.

Vad är hemligheten, varför är de så bra?

– Det är svårt att gissa men jag försöker göra dem bättre än andra. Jag pratar med stamkunderna, låter dem provsmaka, lyssnar på vad de tycker och ändrar utifrån vad de säger.

undefined
Så här ser en vinnarsemla ut i sitt sammanhang på Hertsö konditori.

Tror du att du kommer sälja mycket i dag?

– Förrförra året när vi vann blev det kaos. I år får vi se. Allt har ju blivit dyrare, matpriserna stiger, så det är svårt att säga.

Lisbeth Kumar bakom disken är nöjd.

– Han är suverän på att baka. Det är bara vinst som gäller, slår hon fast.

undefined
K-G Isaksson handlar semlor av Lisbeth Kumar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!