Statistik: Så mår norrbottningarna

Norrbottningarna är sjukast i landet – och måste bli friskare för att vården ska räcka till i framtiden. Nu har regionpolitikerna enats om en strategi för att stärka folkhälsan.

Vill stärka folkhälsan. Regionrådet Agneta Granström (MP) ser förbättrad hälsa som en nyckel för att upprätthålla en god vård i framtiden.

Vill stärka folkhälsan. Regionrådet Agneta Granström (MP) ser förbättrad hälsa som en nyckel för att upprätthålla en god vård i framtiden.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2018-02-24 10:08

En pojke som föds i Överkalix lever nio år kortare än en pojke som ser dagens ljus i Danderyd. Norrbottningarna har landets sämsta självskattade tandhälsa, drabbas oftare av stroke och hjärt- och kärlsjukdomar och är tredje fetast i landet.

– Vi har den absolut sämsta hälsan i Sverige, sammanfattar regionrådet Agneta Granström (MP).

Dessutom finns stora hälsoklyftor inom länet. Personer med lång utbildning, trygga arbetsförhållanden och god ekonomi har betydligt bättre hälsa än till exempel arbetslösa utan eftergymnasiala studier.

I kombination med den demografiska utvecklingen är situationen inte hållbar. Antalet norrbottningar i arbetsför ålder minskar samtidigt som den del av befolkningen som är 65 år eller äldre växer. Om sjukvården ska räcka till i framtiden måste människorna bli friskare så att de behöver mindre vård.

– Det är vårt absolut viktigaste uppdrag – och vården klarar inte av att hålla dig frisk. Du måste vara jätteaktiv själv, men också ha bra förutsättningar.

Med mindre resurser måste vården kunna prioritera.

– Vi behöver personalen i cancer-, hjärt- och lungsjukvården. Sådant vi verkligen måste behålla. Ska vi i stället lägga insatser på sådant vi kan förebygga kommer vår vårdpersonal inte hinna med och vi kommer inte att kunna betala för vården.

Därför har Region Norrbotten tillsammans med länsstyrelsen och Norrbottens kommuner tagit fram en regional folkhälsostrategi. I processen har också intresseorganisationer, stora arbetsgivare och alla kommuner varit involverade. I förra veckan klubbades strategin i regionfullmäktige.

Målet är att den ska stötta aktörer i folkhälsoarbetet och bidra till att folkhälsan i Norrbotten blir bättre och mer jämlik. Nu ska ett antal handlingsplaner arbetas fram för att beslut ska kunna fattas under hösten.

Agneta Granström är övertygad om att det behövs ett brett arbete – och att det måste börja i tidiga åldrar.

– Vi måste stödja barnen, det är därifrån vi bygger samhället.

Utbildning är en nyckel – och Granström tror också att det är viktigt att sudda ut de traditionella könsrollerna.

– Vad är egentligen en karlakarl och vilka ideal är det man som ung person jobbar mot?

Hur är det kopplat till folkhälsa?

– Himla viktigt, att ha en god självkänsla i unga år bär en genom livet. Har du en bra självkänsla väljer du det som är bra för dig, lösningen blir inte att fly in i något annat och använda alkohol eller narkotika.

Norrbottningarnas hälsa i siffror

83,3 år. Så gamla blir de norrbottniska kvinnorna i snitt, vilket är fjärde sämst i landet. Snittet är 83,9 år. I Västernorrland (82,7 år) lever kvinnorna kortast tid, i Kronoberg (84,7 år) blir de äldst.

78,7 år gammal blir den genomsnittlige norrbottniske mannen, som därmed lever kortast i landet. Snittet är 80,2 år och längst lever männen i Kronoberg – 81,3 år.

72 procent anser att de har god tandhälsa. Sämst i landet. Snittet är 74 procent.

71 procent skattar sin egen hälsa som god. Det är sjätte sämst i landet. Snittet är 72 procent.

65 procent är fysiskt aktiva minst en halvtimme varje dag. Örebro (62 procent) är sämst, Halland (70 procent) är bäst.

17 procent lider av fetma. Tredje sämst i landet. Snittet är 14 procent.

15 procent lider av nedsatt psykiskt välbefinnande. Det är sjunde bäst i landet och kan jämföras med rikssnittet på 17 procent.

15 procent har riskabla alkoholvanor. Snittet är 16 procent.

13 procent har en stillasittande fritid. Halland (11 procent) är bäst, Blekinge (16 procent) sämst.

10 procent röker dagligen, vilket motsvarar rikssnittet.

Källa: Kommun- och landstingsdatabasen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om