Det anser statsvetaren Simon Matti, Luleå tekniska universitet.
– Det är en direkt konsekvens av valresultatet och att S inte fick egen majoritet. Det fanns ingen självklar koalitionspartner och dessutom blev nog S lite tagna på sängen. Det fanns inte tid att snickra ihop en gemensam plattform. Samtidigt har Moderaterna stått på samma sida som S i flera stora frågor. Andra partier har haft tuffare oppositionshållning. Sett till det känns det som en rimlig lösning, säger Matti.
Läs mer: S styr själva – Moderaterna får kommunalråd
S har själv valt Josefsson som kommunalråd. Borde inte den nomineringen ha kommit från oppositionspartierna?
– Nej, det här handlar om att skapa majoritet i fullmäktige. Då är M den enda och enkla lösningen.
Är det i själva verket ett sätt att samregera?
– Både ja och nej. Moderaterna hade kunnat säga blankt nej till Socialdemokraterna. Nu väljer de i stället att möjliggöra för S att sitta kvar mot att de får inflytande. S tvingas anpassa sig till viss del. Hur det uppfattas beror på hur förhandlingarna mellan partierna går.
Vad finns för risker för partierna?
– Det är ofta det mindre partiet som riskerar att ta stryk. Om det uppfattas som att M blivit ett stödparti åt S i stället för ett oppositionsparti är det risk att de tappar stöd.
Läs mer: "Rödblå framtid för Luleå"
Läs mer: "Vi är kvar i opposition"
Hur stor påverkan har personliga relationer när politiska uppgörelser träffas eller faller?
– De spelar en stor roll. Man måste kunna diskutera med varandra. Ge och ta. Det är alltid lättare att släppa in någon som man vet att man kan möta på ett personligt plan.
Vart tar politiken vägen när S ger M inflytande?
– I det här fallet tror jag inte det blir någon större skillnad mot tidigare mandatperiod. S i Luleå ligger redan till höger på den interna socialdemokratiska skalan. Politiken kommer att vara näringslivsvänlig med fokus på utveckling och tillväxt. Det som riskerar att ta stryk ur ett vänsterperspektiv är satsningar på kärnvälfärdsfrågor.