Stopp för mammografin

Mammografibussen slutar att komma till Arjeplog, Överkalix och Övertorneå. Det motiveras med för höga kostnader och få patienter.

SLAGORD. Uppmaningar som "Ropen skalla, mammografi åt alla" ekade på Arjeplogs gator.

SLAGORD. Uppmaningar som "Ropen skalla, mammografi åt alla" ekade på Arjeplogs gator.

Foto: Jenny Karlson

Luleå2010-06-07 06:00
Fram till nu har mammografibussarna besökt samtliga länets kommuner. Men nu sker en nyordning. Den innebär att kvinnor som bor i Arjeplog i stället får ta sig till Arvidsjaur för att låta undersöka sina bröst medan kvinnor i Överkalix får åka till Kalix. De som bor i Övertorneå får åka till Haparanda.
– Vi ska spara pengar som alla andra och därför har vi sett över våra kostnader, säger Ylva Sundqvist som är chef för Division diagnostik.
Hon säger att flera faktorer gjort att man valt bort att åka till Arjeplog, Överkalix och Övertorneå. Bland annat har de tre kommunerna få invånare.
Samtidigt talar hon om hur bussen står uppställd i två och en halv vecka på varje ort.
– I Arjeplog finns det 700 kvinnor som vi kallar till undersökning, det är få med tanke på alla kostnader.
Digital utrustning
I det sammanhanget talar hon om den nya mammografibussen som har digital utrustning. Den kräver en speciell uppställningsplats som inte finns i Arjeplog. Att bygga en ny skulle kosta
200.000 kronor.
Den kostnaden anser inte Sundqvist är rimlig i förhållande till vad man får ut av den.
– Det tar tre dagar att flytta bussen. Och varje flytt kostar mellan 16.000 och 20.000 kronor. Den kostnaden ska ställas i relation till att vi klarar av att ta emot 250 kvinnor per dag.
Det är den ekvationen som fått ligga bakom beslutet att dra in mammografibussen till de tre inlandskommunerna.
– Vi vet att det blir krångligare för kvinnorna i de här tre kommunerna att ta sig till mammografibussen men vi räknar med att de flesta ändå kommer att låta undersöka sig, säger Sundqvist.
Minskat besöksfrekvens
Hon talar om vad som hände i Vittangi när mammografibussen uteblev. Då minskade besöksfrekvensen från 81 procent till 77. Men året därpå låg andelen som lät undersöka sig på 80 procent.
– Det går aldrig att säga hur utvecklingen kommer att bli men jag tror att de flesta ändå kommer att infinna sig till undersökningen.
Enhetschefen för mammografin i länet,  Bodil Sundbom befarar dock att många kvinnor från de kommuner som blir av med mammografibussen kommer att strunta i undersökningen.
– Vi har gjort den riskbedömningen att kvinnorna inte kommer att delta och vi ser också att många kvinnor från Arjeplog har avbokat sina tider och kanske kan det vara en protest och det oroar mig för alla kvinnor måste tänka på sin egen hälsa, säger Bodil Sundbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om