Stopp i skogen

Sveaskog stoppar avverkningarna i Norrbotten till våren och i andra delar av landet sker liknande stopp. Skogsmaskinägare fruktar konkurser.

stopp. Mindre behov av virke gör att avverkning stoppas tillfälligt.Foto: Kenth Bergmark

stopp. Mindre behov av virke gör att avverkning stoppas tillfälligt.Foto: Kenth Bergmark

Foto: kenth Bergmark

Luleå2009-02-21 06:00
Skälet till stoppen är att behovet krympt.- Produktionen anpassas till försämrad efterfrågan från skogs- och träindustrin, säger Linda Andersson, informationschef i Sveaskog.Det är heller inte enbart Sveaskog som slår in backen, det gör fler brukare av skogen i landet.Hur långt avverkningsstoppet i Norrbotten blir är svårbeskrivet.- Några av entreprenörerna har fått beskedet att det gäller från påsken till efter semestern. I andra fall kan det gälla några veckor, säger Ulf Sandström, VD i Skogsentreprenörerna, som driver och äger skogsmaskiner.Tunga kostnader
Sveaskog meddelar att inga avtal för entreprenörer i Norrbotten sägs upp. De entreprenörer och den egna personalen som berörs kommer att ges andra uppgifter, exempelvis röjning. Hur det här ska fungera har inte Ulf Sandström riktigt klart för sig. Sveaskog är redo att hjälpa entreprenörerna. Sysselsättning för personal ger lön. Men entreprenörerna ska fortsätta att betala räntor och amorteringar på framgent stillastående maskiner som inte drar in pengar.I trakten av Luleå har precis i dagarna en entreprenör gått i konkurs. I länet och andra delar av landet befaras fler sådana. Sveaskog i Bergslagen inte bara stoppar produktionen i april utan säger upp avtalen med alla sina entreprenörer.Förhållandena i Sveaskog varierar alltså i landet.- Det ser olika ut beroende på hur marknaden lokalt ser ut och vad vi gjort för planering innan, om vi till exempel byggt vintervägar och konstaterar att vi kör ut virket och bygger lager, beskriver Linda Andersson.Ulf Sandström hoppas att kunderna ska ställa upp för entreprenörerna.- Vi hoppas och tror att de tar ansvar. Min förhoppning är att det vänder i sommar. Vi måste härda ut stormen. Sågverken har det tufft men massaindustrin ger positiva signaler. Ett bekymmer är att lönsamheten bland entreprenörerna är nedkörd. Tjugo procent har bra lönsamhet, för många hänger det på en skör tråd. De har inga marginaler och blir det stopp i det läget så är det illa, säger Ulf Sandström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om