Kuriren berättade i onsdagens tidning om saneringen av köket i Seminariet (Komvux) på grund av fukt- och mögelskador.
Nu framkommer det att personalen påtalat problemen under flera år.
– Det har varit bekymmer under lång tid och många har mått dåligt i flera år, säger Margareta Jakobsson, lärare och skyddsombud.
Men det var först när vattenläckan i köket blev akut i februari som arbetsgivaren Luleå kommun agerade och stängde köket. När saneringen där inleddes upptäcktes det mögel i väggarna.
– Det är märkligt att det måste hända något sånt här innan man gör något, säger Hans Holmström, vaktmästare och skyddsombud.
Arbetet i köket förvärrade situationen i hela huset innan man insåg det allvarliga och stängde ventilationen och plastade in hela köket. För sent visade det sig för nu hittas det mögelsporer i ventilationen.
– I fyra av tio prover. Möglet hann sprida sig från köket ut i fläktsystemet, säger Hans Holmström.
– Folk började må jättedåligt då, säger Margareta Jakobsson.
De två berättar om mögelfynd i fönsterkarmar, om folk som flyttats och rum som fått stängas och om elever som fått akuta andningsproblem. Nu vill de att ledningen ska låta de som känner av möglet få arbeta hemifrån när det är möjligt.
– Det finns en fruktansvärd oro i huset, säger Jakobsson och tillägger:
– Vi borde ha satt ned foten för länge sedan. Vi flyttade hit 1987 och vi skulle vara här i fem år, sades det. Och när vi klagat har man hela tiden sagt att vi ska ju snart flytta, säger Margareta Jakobsson.
Men Komvux med runt 70 anställda är kvar i Seminariet och någon ny adress finns inte. Och ingen får närma sig köket utan skyddskläder.
– Men köket är inte källan utan problemen finns på många fler ställen, säger Hans Holmström.
Det bekräftas av Martina Bergman som är förvaltare på tekniska förvaltningen.
– Vi duckar inte för problemen och vi gör allt vi kan för att komma till rätta med dem. Vi arbetar oss genom huset, rum för rum. Men det är en långdragen process, det dyker upp nya problem hela tiden och det verkar som det aldrig tar slut, säger hon.
Martina Bergman betonar vikten av att Kommunhälsan tar del i arbetet.
– Människor reagerar väldigt olika på detta. Samtidigt blossar det upp en oro och Kommunhälsan spelar då en viktig roll, de har ett annat förtroende i medicinska frågor än vi, säger hon.
Arbetet med att förbättra arbetsmiljön leds av en arbetsgrupp där skyddsombuden, tekniska, kommunhälsan och skolledningen ingår.