Stora möjligheter i Kina
Norrbottningarnas kunskaper om gruvor kommer till pass i Kina. Det finns möjligheter för affärer där, konstaterar Exportrådet.- Gruvorna ska moderniseras, konstaterade Jens Wernborg, Exportrådet, i går.
På ett eller annat sätt berörs Sverige av den utveckling länderna nu genomgår.
Det finns norrbottniska företag med intressen i Kina. Nyligen berättades om Alviksföretaget Likos affärer. Marratech i Luleå är också med liksom inte minst basindustrier som SSAB och LKAB.
Stora pengar
Exporten från Sverige till Kina 2005 motsvarade 19 miljarder kronor. Till Indien exporterades för sju miljarder. Importen från Kina motsvarade 30 miljarder och från Indien tre miljarder kronor. I samtliga fall ökar talen.
I Kina finns 450 svenska företag, i Indien 85.
- Ska man satsa på båda? Ja, det går ju men sprider du dig för tunt så får du inte samma effekt. Man kan fråga sig hur länge utvecklingen i Kina står sig. En del menar att det vi ser kulminerar vid OS 2008, fast det är ju världsutställning i Shanghai 2010, sade Jens Wernborg i går, vid det seminarium i ämnet Kina-Indien som ordnats av Aurorum.
Bengt Johansson, som arbetar i Indien, beskrev hur landet haft en snabb utveckling sedan början av 1990-talet. Tillväxttalen är höga. Landet kan ändå inte konkurrera med Kina inom tillverkning. Fast varje vecka skaffar en miljon indier mobiltelefon och Ericson har intressen i landet. Det gäller inte alla.
- Svenskarna är sena att jobba med Indien, jämfört med en rad andra länder, konstaterade Bengt Johansson.
Det tillverkas nio miljoner bilar per år i Indien. En lokalt tillverkad modern bil kan kosta 17.000 kronor. Många välkända bilmärken, som GM, Ford, Skoda, Toyota, har etablerat sig i Indien.
De 383 flygplatserna ska bli 5.000 de närmaste åren. Det kommer att behövas 10.000 piloter, uppgav Bengt Johansson.
Samtidigt är frågan i vad mån miljön tål kraftig expansion likt fallet i de båda länderna. Inte minst utgör utvecklingen i Kina ett miljöhot, på plats och för omgivningen. Myndigheterna vill se en förändring, fast allt ska göras på en gång. Det här är av intresse för svenska företag, menar Jens Wernborg, med Kina som arbetsfält. I Baltikum har svensk kunskap gjort insatser för miljön, det bör gå även i Kina.
Gruvorna i Kina dras med många olyckor. Svensk kunskap kring säkerhet och drift i gruvor kan passa in väl, bedömer han.
Allmänt beskriver Exportrådet stora möjligheter i Kina och Indien. Det är inte lättarbetat, däremot. Strukturen i företagen är olik den i Sverige. Det kan också vara svårt att hitta partners
- Det företag bör göra är att åtminstone fundera igenom om de ska engagera sig. På något sätt påverkas de ändå och gör inte företaget något så gör andra det, beskrev Erik Hagenrud.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!