?Största faran är oron?

Länsstyrelsens epizootigrupp träffades på fredagen. Gruppen diskuterade hur man ska förbereda sig för den dag när fågelinfluensan kommer till Norrbotten.
? Största faran med fågelinfluensan är den oro som många människor känner för att smittas, säger smittskyddsläkaren Anders Öster-lund.

LULEÅ2006-03-11 06:30
Fågelinfluensan är en så kallad epizooti, en världsomfattande epidemi bland fåglar. Det har konstaterats att några fåglar som påträffats i Sverige är bärare av det aggressiva fågelviruset. Och nu förbereder sig länsstyrelsen för att den också kommer till Norrbotten.<br>Därför träffades länsstyrelsens epizootigrupp på fredagen. I gruppen ingår bland andra smittskyddsläkaren Anders Öster-lund.<br>Viktigt få ut information<br>&nbsp;? Många människor säger att ?myndigheterna gör ingenting? och att de ?mörkar? den information som de har om fågelinfluensan. Det är helt fel, vi försöker få ut så mycket information som möjligt till allmänheten.<br>&nbsp;? Där ingår att berätta att viruset inte är farligt för människor.<br>Han säger att de 92 personer som smittats och dött av sjukdomen levde mycket nära tamfåglar. Samtidigt säger han att det inte är första gången som fågelinfluensa drabbat människor. 1979 drabbades Hongkong av ett liknande virus.<br>Då avlivades 15 miljoner fåglar för att man skulle stoppa spridning av sjukdomen. Trots dessa insatser smittades ett dussintal människor och av dem var det fyra som dog.<br>&nbsp;? Människan har en grundmurad rädsla för smitta men i det här fallet är den obefogad. Fågelinfluensan smittar inte från människa till människa. Och mycket talar för att den inte kommer att utvecklas åt det hållet, säger Anders Österlund.<br>Ekonomiskt hot<br>Länsveterinären Greta Wilhelmsson Alexis säger att fågelinfluensa alltid funnits. Att den fått stor spridning nu säger hon beror på ökad internationalisering. Men inte bara det.<br>&nbsp;? Vi har större kunskaper om olika virussjukdomar i dag än tidigare och det gör att vi i dag lättare upptäcker sådana sjukdomar.<br>Det är länsstyrelsens Janolov Westerberg som leder länsstyrelsens epizootigrupp. Han säger att fågelinfluensan inte är farlig för människor men att den utgör ett ekonomiskt hot mot alla företag som föder upp tamfåglar.<br>&nbsp;? Vi ska se till att minska risken för att viruset sprider sig om det kommer hit. Här i Norrbotten är det inget större problem ? det finns bara ett ställe där fåglar föds upp och det är utanför Boden.<br>Organisation ska gripa in<br>I länsstyrelsens förberedelser ingår att se till att det finns en organisation som kan gripa in om fågelinfluensa konstateras i länet. <br>Det handlar bland annat om att ta hand om smittade fåglar och att spärra av områden där smittade fåglar hittas.<br>Länsstyrelsen epizootigrupp består av åtta personer: Jan-olov Westerberg, länsstyrelsen, Greta Wilhelmsson Alexis, länsveterinär, Kenneth Burhol, länsstyrelsen, Tom Bjälldal, polisen, Anders Österlund, smittskyddsläkare, Gunnar Pettersson, landstinget, Caj Norén, pressekreterare, länsstyrelsen och Roger Jönsson, länsstyrelsens informationschef.<br><br>jackie.bortz@kuriren.com<br>0920/375 78
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om