Strandgården illa ute
I dag dras Strandgårdens rätt att vara behandlingshem in.Framöver ska dessutom domstol klargöra ansvaret för missbrukarhemmet, och förre verksamhetschefen är polisanmäld.- Vi har inte ens pengar till bensin, säger Lars Taavola, som arbetar där.
- Vi får inga löner, säger Lars Taavola, en av fem anställda. De flesta saknar lön för en månad, en kollega har inte fått lön på två månader. I dag vidtar nya förhandlingar om saken mellan SKTF och Strandgården.
Håller inte
Lars Taavola och kollegan Ann-Charlotte Nordström beskriver en ohållbar situation, där behandlingshemmet är illa ute. Det kan sluta med konkurs, tror de.
För dem som står under behandling, just nu sex personer, är läget märkligt. Från i dag är de inte på ett behandlingshem, fast var är de då? Kommunerna som låtit placera dem där har att ta itu med situationen.
- Vi har haft ett helvete i ett års tid. Med ovisshet och lögner hela tiden. Det funkar inte alls här och vi vet ingenting. Det finns inte pengar till räkningar. Det betalas inte för telefon och jag har betalat bensin själv, beskriver Lars Taavola.
Fogden i hälarna
Kronofogdemyndigheten har via beslut om indrivning nyligen hämtat in obetald skatt på 187.000 kronor. Kvar av obetald skatt hos kronofogdemyndigheten fanns i går 4.490 kronor.
Strandgården är en stiftelse vars stiftare är Fria sällskapet länkarna. Förra året gjordes en polisanmälan mot verksamhetschefen. En brottsutredning med misstankar om grov trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott inleddes nyligen. Anmälan gäller att dåvarande verksamhetschefen lagt beslag på pengar.
Under månaderna som gått har en strid stått mellan verksamhetschefen och personer knutna till Strandgården, de som står bakom polisanmälan. Det hela slutade med att verksamhetschefen vann på så vis att han har kontroll över Strandgården och har teckningsrätten för pengarna. Han är inte längre verksamhetschef men valdes till ordförande i Strandgården och sammankopplade Fria sällskapet länkarna.
Avgörande
Om detta ska ogillas kommer kammarrätten inom kort att ta ställning till. Det här avgör vem som framgent rår över Strandgården.
- Hur kan en som utreds för brott ha teckningsrätt, undrar en av de anställda.
Som ansvarig på senare tid har en annan person verkat. Dennes period löpte ut i går. Det ställs vissa krav på den som ska handha behandlingshemmet och chefsskapet hänger nu i luften.
- Vi håller på att rekrytera ny verksamhetschef. I övrigt har jag inga kommentarer, säger ordföranden, tillika den person som haft jobbet fram till ifjol och nu omfattas av polisutredningen.
Stoppar
Berit Sunnerö, socialdirektör vid länsstyrelsen, gör klart att det inte blir något tillstånd i det här läget. Det förklarar hon med oklarheterna kring vem som är huvudman, oklarheter i stiftelsefrågan samt den pågående brottsundersökningen.
De anställda säger att de i dagarna varit i möte med ordföranden och att de ställts inför att acceptera förhållanden eller säga upp sig.
- Vi går hit och jobbar och även om det skulle sluta med att ingen är kvar här så går vi hit ändå, vi är ju anställda, säger Ann-Charlotte Nordström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!