Stroke ökar bland yngre

Rökning, övervikt och brist på fysisk aktivitet. Orsakerna till att stroke hos människor i yngre medelåldern ökar är samma som hos äldre.
- Det är viktigt att vara medveten om att även yngre personer kan riskera att drabbas av stroke, säger Aase Wisten, överläkare.

FLER YNGRE DRABBAS AV STROKE.          Undersköterskorna Gunilla Ericksson och Tobias Strömbäck på Sunderby sjukhus har även de märkt av att allt fler yngre drabbas av stroke.

FLER YNGRE DRABBAS AV STROKE. Undersköterskorna Gunilla Ericksson och Tobias Strömbäck på Sunderby sjukhus har även de märkt av att allt fler yngre drabbas av stroke.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-04-03 06:00

Fallen av hjärt- och kärlsjukdomar minskar, det visar en rapport från folkhälsoinstitutet och socialstyrelsen, men det finns undantag.

Hos medelålders män, och framför allt kvinnor, har risken för stroke fortsatt att öka sedan mitten på nittiotalet.

- En anledning kan vara att man satsat mycket på att upptäcka och motverka sjukdomen i äldre åldersgrupper, men i yngre grupper har man inte uppmärksammat riskfaktorer och att även de kan drabbas, och att de kan drabbas på samma sätt, säger Aase Wisten överläkare vid Sunderby sjukhus.

Utbildning påverkar
Bortsett från kända riskfaktorer som högt blodtryck, rökning, övervikt och brist på fysisk aktivitet så visar rapporten att människor utan eftergymnasial utbildning löper större risk att drabbas.

- Det är något som visat sig bland andra livsstilsrelaterade sjukdomar också. Skillnaderna i dödlighet mellan grupper med olika lång utbildning har ökat, säger Aase Wisten.

För att förändra statistiken och minska riskerna för alla åldersgrupper krävs det att den så kallade primärpreventionen ökar även bland yngre.

Primärprevention innebär förebyggande arbete mot stroke, bland annat handlar det om att informera om hur stroke motverkas.

- Informationen måste komma ut till de yngre också, kanske redan i skolan eller vid läkarbesök på vårdcentralen, säger Aase Wisten.

Norrbottens landsting jobbar efter riktlinjer som Socialstyrelsen har tagit fram. Riktlinjerna går ut på att förändra levnadsvanorna och gäller framför allt rökning, alkoholkonsumtion, för lite fysisk aktivitet och dåliga matvanor.

Sjukvården ska erbjuda rådgivning om de här fyra levnadsvanorna som står för 20 procent av sjukligheten i Sverige.

Erbjuder hälsosamtal
- I Norrbotten ska vi nu också börja erbjuda hälsosamtal för 30-åringar där levnadsvanorna är i centrum. Nästa år kommer vi erbjuda även 40-, 50- och 60-åringar att komma på samtal. Då hoppas vi nå den åldersgruppen som enligt den här rapporten fortfarande har stor risk att drabbas av stroke, och även förebygga andra folkhälsosjukdomar, säger Margareta Eriksson folkhälsostrateg på folkhälsocentrum i Norrbotten.

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i västvärlden efter hjärtsjukdom och cancer.

Det är den enskilda sjukdom som medför flest antal vårddagar på sjukhus i Sverige, cirka en miljon per år.

Av de strokedrabbade får 80-85 procent av personerna en hjärninfarkt och 15-20 procent en hjärnblödning.

Närmare 90 procent av de som drabbas har minst ett av symtomen i det så kallade AKUT-testet.

Källa: www.nllplus.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om