I sommar har kommunen satsat extra för att öka turismen i skärgården. Turbåtstrafiken fick utökade turlistor för att förlänga säsongen både för kommunens stugor och privata entreprenörer.
Men det gav inte något gensvar i form av fler övernattningar, i stället ser fritidschefen Helén Wiklund Wårell en minskad beläggning på kommunens stugor.
- Ja, den har minskat jämfört med 2011. Men det var ett exceptionellt år, jämför vi årets siffror med 2010 så är de bättre i år. Det är uppenbart att vädret spelar en stor roll, säger hon.
Conny Bergwall är anläggningschef på fritidsförvaltningen och han konstaterar att satsningen på turbåtstrafik hela september ut inte gav någon större effekt.
- Det är inte många som åkt. Men det tar kanske tid innan folk upptäcker hur fint det är i skärgården i september, säger han.
Mycket kritik
Trafiken har dock fått mycket kritik i år, det visar den sammanställning av de synpunkter som kommit in till kommunen, direkt eller via turistbyrån. Och det är främst turbåtstrafiken som fått kritik.
- Ja, och det är mer kritik än tidigare. Det handlar om förseningar men även om bemötande, säger Wårell.
Till det kom en period på elva dagar då turbåten M/S Eskil låg i hamn för reparationer.
- Det kan också påverka besökssiffrorna. Det blir en osäkerhetsfaktor, folk undrar om turbåten verkligen kommer att gå, menar fritidschefen.
Bytte entreprenör
Kommunen bytte entreprenör i år när det gäller den stora turbåten. L-Line tog över efter Condor shipping (M/S Kungsholm).
Senare i höst samlar kommunen alla intressenter i skärgården (redarna, företagarna, skärgårdsföreningen) för att dryfta årets säsong. Detta görs varje år men i år väntas det finnas mer synpunkter än väntat. Efter det mötet ska kommunen sätta sig ned med L-Line och gå genom de klagomål som inkommit.
Kommunen genomför även planerna på att bygga fyra nya uthyrningsstugor på Brändöskär. Där har man god beläggning, det är främst stugorna på Junkön och Småskär som besökarna sviker medan stugorna på Kluntarna också är populära.