Studenter på plats

Norrbotten har fått läkarutbildning. På måndagen kom de tio första eleverna. Redan nu finns planer på en utökning till 15 nya elever per termin.

HÖGTIDLIG INVIGNING. Den nya läkarutbildningen invigdes på måndagen. I mitten syns Katrine                          Riklund Åström, vice dekanus för medinska fakulteten i Umeå. Till höger landstingsdirektören Elisabeth Holmgren. Till vänster utbildningschefen Kenneth Robarth.Foto: Roland S Lundström

HÖGTIDLIG INVIGNING. Den nya läkarutbildningen invigdes på måndagen. I mitten syns Katrine Riklund Åström, vice dekanus för medinska fakulteten i Umeå. Till höger landstingsdirektören Elisabeth Holmgren. Till vänster utbildningschefen Kenneth Robarth.Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-01-18 06:00

Läkarutbildningen i Umeå har utlokaliserats till tre orter. Anledningen är att universitetssjukhuset inte kan ta emot fler läkarstuderande.

Studenterna läser medicin i Umeå i fem terminer. De som ska utlokaliseras fortsätter sedan studierna i antingen Luleå, Östersund eller Sundsvall. Det rör sig om 30 elever per termin, tio på var och en av de nya studieorterna.

Studierna pågår i sammanlagt elva terminer.

- Vår förhoppning är att eleverna väljer att göra sin AT (allmäntjänstgöring) här i Norrbotten och sedan fortsätta med specialisttjänstgöringen. Då har några av dem hunnit bilda familj och kanske vill stanna kvar här, säger Kenneth Robarth som är chef för utbildningscentrum på Sunderby sjukhus.

När verksamheten är i full gång kommer det finnas 60 läkarstudenter på Sunderby sjukhus. Men det kan bli ytterligare 30. För redan nu diskuteras en utökning av verksamheten. Om den genomförs kommer 15 nya läkarstudenter till sjukhuset varje termin.

- Vi har blivit tillfrågade om vi klarar en utbyggnad av läkarutbildningen och sagt att vi klarar det. Våra utbildningslokaler är också dimensionerade för 90 elever, säger Kenneth Robarth.

Strikt regelverk
Det finns ett strikt regelverk som bestämmer hur läkarutbildning ska bedrivas. Allt styrs från Norrlands universitetssjukhus som ansvarar för utbildningen. I bestämmelserna ingår att det ska finnas lektorer, läkare som doktorerat i de ämnen som de undervisar i.

På Sunderby sjukhus har man anställt två av sina egna läkare som båda har disputerat. Det handlar om läkare som är intermedicinare. Inför nästa termin ska ytterligare två lektorer anställas. De ska ha doktorerat i kirurgi.

När verksamheten är fullt utbyggd ska det finnas tio lektorer. Dessa lektorer är anställda på deltid, en tredjedel av arbetstiden ska de arbeta kliniskt för att upprätthålla sina kunskaper.

Satsar extra resurser
- Det finns ett stort intresse för lektoraten så det kommer inte bli något problem att få kompetenta lärare, säger Kenneth Robarth.

Han säger att landstinget satsar extra mycket resurser på forskning. Förhoppningen är att det ska ge Sunderby sjukhus flera professurer.

- Forskningsverksamhet är bra eftersom det öppnar en ny karriärväg för läkare, säger Kenneth Robarth.

I januari 2013 kommer de första läkarstuderandena att vara klara med sina grundutbildningar på Sunderby sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om