Det byggs studentbostäder i Luleå igen - Piteåföretaget Lindbäcks bygg smällde upp 130 studentrum i två byggnader på Klintbacken under 2011. Just nu uppförs det tredje med 65 studentrum och det står klart till nästa läsår. Lindbäcks bygger även två hus till som ska stå klara höstterminen 2013.
Vågar satsa
Bolagets vd Stefan Lindbäck berättar att den växande strömmen av ansökningar till LTU fått dem att våga satsa.
- Vi vill vara med och ta del av det som händer. Med de nya husen på Klintbacken får vi totalt 325 studentrum där och det blir ett komplett studentområde, säger han.
Lindbäcks bygg har även grönt ljus att bygga 80 studentrum på Storporsön men där avvaktar man. Och trots nybyggena för studenter kommer det inte finnas tillräckligt med studentrum nästa år. Det vet rektor Sterte redan.
- Vi klarar inte riktigt söktrycket. Så vi har reserverat 150 platser på vandrarhem till hösten och kan få loss 100 platser till, säger han.
Avvecklas
Samtidigt har antalet studentrum minskat på Björkskatan där LLT byggt om två hus från studentboende till bostäder för pensionärer (årgångsboende). Men Karl Petersen vill inte tala om en felkalkyl.
- Nej, det handlar om en långsiktig omvandling av boendet. Vi vill styra studentbostäderna och campus mot centrum och utveckla axeln Porsön-centrum, säger han.
På sikt kan alltså Björkskatan avvecklas som studentområde, kommunen ser hellre att de samlas på Porsön eller närmare centrum. Som på Klintbacken, till exempel.
- Mitt mellan universitetet och centrum, ett utmärkt läge, menar Petersen.
Studenterna tycks dela hans uppfattning.
- Vi är nere på stan rätt ofta och det är inte långt till universitetet, det är trevligt att gå, säger Nicklas Slagbrand, förstaårsstudent från Strängnäs som läser internationell ekonomi.
Studentrummet på Klintbacken är hans första och han gillar bostaden. Det gör även Edin Ljeskovica från Norrköping, blivande civilingenjör.
- Det är riktigt bra här, fina lägenheter. Och avståndet är inga problem när man har cykel, säger han.
Klintbacken har ingen service men studenterna handlar på Kallkällan eller i centrum.
Gemensamt problem
Det var studentkårerna på LTU som tog tag i problemet med bristen på studentbostäder i Luleå. De kallade till sig berörda parter - LTU:s ledning, Luleå kommun och fastighetsägarna - för att hitta en lösning.
- Det fungerade bra och det är jättekul att se resultatet av det hela. Det är ju nödvändigt att studenterna har ett boende, säger Johan Aaro, ordförande i teknologkåren.
Universitetets rektor Johan Sterte håller med.
- Vi hade ett gemensamt problem som vi också löste gemensamt. Men det var studenterna som tog initiativet, säger han.
Utbyggnaden av Klintbacken är ett resultat av samrådet. Och en stor del av de nya bostäder för studenter som byggs i Sverige just nu byggs just i Luleå.
Men synpunkterna från studenterna har fått Lindbäcks bygg att ställa krav på kommunen att förbättra infrastrukturen i området. Det innebär i praktiken att cykelvägen mellan Klintbacken och LTU dras runt industriområdet Ytterviken och inte rakt genom som i dag.
- Den sträckan upplevs som otrygg och vi ska se vad vi kan göra, säger Petersen.