Foodtrucken som nobbar Södra hamn: "Det är för dyrt"

Churros eller Langos, men få internationella smaker i Södra hamn i år.
Det är för dyrt att stå med sin foodtruck där, konstaterar Luleåbon Cherika Johansson som förra året var en av mataktörerna i hamnen. 
– En dålig dag ryker hela dagskassan, säger hon.

Cherika Johansson tycker att hyresavgiften för matvagnar i Södra hamn är alldeles för dyr för att det ska vara lönsamt.

Cherika Johansson tycker att hyresavgiften för matvagnar i Södra hamn är alldeles för dyr för att det ska vara lönsamt.

Foto: Ellen Eriksson

Luleå2025-05-19 19:00
  • Foodtruck-ägaren Cherika Johansson i Luleå anser att det är för dyrt att stå i Södra hamn, vilket leder till färre internationella smaker där i år.
  • För att ha en foodtruck i hamnen krävs en avgift på 900 kronor till polisen, en grundavgift på 800 kronor till Luleå kommun och en daglig avgift på 300 kronor till kommunen.
  • Cherika Johansson föreslår att kommunen borde erbjuda en månadsavgift istället för en daglig avgift.

2021 började Luleå kommun ta in foodtrucks till Södra hamn sommartid. I år har hittills två ansökningar kommit in till kommunen. Det är Churros och Langosvagnarna som turnerar runt om i landet, och gör tillfälliga stopp i Luleå. 

För att ha en foodtruck i Södra hamn måste du först betala 900 kronor till polisen, sedan tillkommer en grundavgift till Luleå kommun på 800 kronor. Därefter kostar det 300 kronor per dag. 

I hyresavgiften till kommunen ingår elkostnad och avfallshantering. Cherika Johansson tycker att det är alldeles för dyrt för att det ska vara lönsamt i längden.

– Du måste sälja ganska mycket varje dag för att ha råd. Det fick mig att tappa suget lite, för det blir en press. Jag tycker att kommunen borde ta fram ett erbjudande med månadsavgift, i stället för 300 kronor om dagen. En dag med dålig försäljning ryker hela kassan, säger hon. 

Cherika Johansson brinner för matlagning, särskilt från det afrikanska köket. "Redan som barn hjälpte jag min mormor att laga mat", säger hon.
Cherika Johansson brinner för matlagning, särskilt från det afrikanska köket. "Redan som barn hjälpte jag min mormor att laga mat", säger hon.

Samtidigt tycker hon att kommunen borde satsa mer på att lyfta fram små, lokala aktörer.

– Vi hamnar i skymundan bakom de större vagnarna.

Cherika Johansson är utbildad kock och älskar att laga mat. Ur sin foodtruck serverar hon afrikansk mat, rullar och hamburgare. Just nu planerar hon att renovera matvagnen som hon vill rusta upp till ett komplett kök.

– Sen måste jag hitta en ny plats att ställa min foodtruck på, jag har funderat på Boden, säger hon.

Till vardags kombinerar hon matlagningen med att jobba i sin butik på Mjölkudden.
Till vardags kombinerar hon matlagningen med att jobba i sin butik på Mjölkudden.

Johanna Holmström hanterar tillståndsansökningarna i Luleå kommun, hon berättar att kommunen frågat de som hyr plats i hamnen, vad de tycker.

– Det har varit blandade reaktioner. Vissa tycker att det är dyrt, andra tycker inte det.

Hon berättar att kommunen valde att lägga hyresavgiften som en dagsavgift, så att de som ville göra kortare stopp med sin matvagn, inte behöver betala för en hel månad. 

Kommunen har inte gjort några hyreshöjningar, och Johanna Holmström tror det kommer fler matvagnar till Södra hamn i sommar – utöver de två som har fått tillstånd nu. 

– Jag har fått samtal från personer som har varit intresserade av att komma till hamnen med sin matvagn, men oftast är det kort varsel, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!