Svåra bussolyckor relativt ovanliga

Svåra olyckor med bussar inblandade är ganska ovanliga i Sverige. Och det är få som omkommer i bussolyckor i jämförelse med det totala antalet trafikoffer.

Foto: Patrik Häggqvist

Foto: Patrik Häggqvist

Foto: Patrik Häggqvist

Luleå2012-12-12 06:00

När en personbil krockar med en buss ute på vägarna slutar det däremot oftast illa.

- Bussar är stora, tunga fordon så tyvärr är chanserna små att det ska sluta väl för bilföraren, säger Göran Forssén, vd på intresseorganisationen Svenska bussbranschens riksförbund.

Säker i bussen
Han framhåller att de som sitter i bussen ofta klarar sig betydligt bättre - enligt statistiken är det åtta-tio gånger säkrare att åka buss än att åka bil.

Bussar i stadstrafik har inget bälteskrav, medan nyare bussar som trafikerar landsvägar enligt lag ska ha bälte ombord. Om bussarna har bälte eller inte spelar stor roll för säkerheten ombord.

- Passagerare som saknar bälte tumlar ofta runt i samband med en krock och skadas, så det är en enkel livförsäkring att ta på sig bältet, säger Göran Forssén.

Utbildning ett krav
Sedan några år tillbaka finns en bestämmelse om att yrkesförare ska utbildas fortlöpande i bland annat säkerhet och olyckshantering. Utbildningen ger ett så kallat yrkeskompetensbevis, som är ett krav för chaufförerna.

Från 1 januari ska också alla tunga fordon vara utrustade med vinterdäck.

- Men det berör inte busstrafiken så mycket, för de flesta bussbolag har redan vinterdäck för att underlätta framkomligheten på vintervägar, säger Göran Forssén.

Förra året skadades 83 personer svårt i olyckor med buss inblandade i Sverige. 19 personer dödades. Av de som skadades befann sig 25 personer i själva bussen vid olyckstillfället. Av de 19 omkomna var två bussresenärer.

Totalt omkom 274 personer i trafiken förra året, 2.648 skadades svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om