Hawre Hamad sitter vid datorerna på Arbetsförmedlingen. Han pratar svenska, men tar hellre intervjun på engelska, ett språk han är mer hemma i. Språket är det största hindret för att få ett jobb i Norrbotten, säger Hawre Hamad, och det andra är han har en utbildning från ett annat land.
Chefsposition
I Irak jobbade Hawre Hamad fem år på ett oljebolag, innan han åkte till Sverige hade han en chefsposition på företaget. Han upplever inte att hans bakgrund och utbildning uppskattas när han sökt jobb i Luleå.
– På första jobbet jag ansökte om så ville de att jag skulle klippa ner mitt cv. Det var för mycket information. Det var inte så lätt för mig, det är en helt annan sak i Irak, då sitter man ner i flera timmar och pratar med flera personer på arbetsintervjuerna.
Ansöka om praktik
Inget av företagen han sökte jobb på hörde av sig. Hawre Hamad försökte ansöka om praktik på ett gruvbolag i länet.
– Jag sa till och med att jag inte behövde få betalt. Jag ville lära mig, och ett gruvföretag skulle passa min bakgrund men de sa nej.
Under den första tiden i Sverige sökte Hawre Hamad jobb så ofta han kunde.
– Jag var här på arbetsförmedlingen två till tre gånger i veckan och letade.
Första jobbet i Luleå var som reklamutdelare, men ungefär efter ett år fick han jobb på en stor hamburgerkedja.
– Det är bättre. Att dela ut reklam var kallt på vintern utan bil.
Fyttar söderut
Nu har han fått en deltidsanställning på hamburgerkedjan men planerar att i framtiden flytta söderut och studera vidare.
– Jag är ny i Sverige så jag känner inte till alla regler på arbetsmarknaden, men jag tror att det är annorlunda i södra Sverige. Mina vänner som bor där har lyckats få bra jobb.
Det största problemet för Hawre Hamad har varit att hitta en bostad i Luleå. Ett stort problem, som också gör det svårare att få jobb.
– Bostad och jobb är det viktigaste för alla människor och det finns inte här. Jag tror att jag kommer att flytta någonstans nära de stora städerna. Eller kanske till Norge. Där har de ju olja.