Svårt för brottsoffer att få ut skadestånd
Efter en rättegång ska ofta ett skadestånd betalas ut. Men det kan vara en tidskrävande och komplicerad process att driva.
Ann-Christin Svahn, kommunikatör på Kronofogdemyndigheten i Göteborg, tycker att systemet är bra och ofta fungerar. Men hon har ändå vissa synpunkter.- Upplägget kan bli bättre. Som det ser ut nu är det den
skadeståndsskyldiga som är förpliktad att ta kontakt med brottsoffret och det är många som inte vet om det. De går och väntar på något inbetalningskort eller liknande så kommer i stället ett betalningskrav från Kronofogden, säger hon.Ifall att en person har fler skulder utöver skadeståndet så fördelas tillgångarna jämnt till alla fodringsägare.Om en utmätning skulle visa att gärningsmannen inte har några tillgångar att kräva så går inte den drabbade tomhänt. Antingen kan denne vända sig till Brottsoffermyndigheten eller försäkringsbolaget för att få ut ett skadestånd. En gång som långt från alla drabbade känner till, trots att informationen finns tillsammans med domen.Några som har valt att vända sig till Brottsoffermyndigheten är Carolin Stenvalls anhöriga som trots att de flesta av Toni Alldéns tillgångar har sålts, ännu inte har fått hela skadeståndsbeloppet som de tilldömts.- Det här är en process som ofta tar en längre tid. Framför allt när det handlar om grövre brott och höga skadeståndsbelopp. I och med att flera av hans tillgångar redan fanns med i utredningen var de beslagtagna av polisen och såldes rätt omgående så jag tycker ändå att det har gått ganska smidigt. Nu ska vi vända oss till Brottsoffermyndigheten och försöka få ut resterande del av beloppet, säger Håkan Kjellgren, målsägandebiträde för Carolin Stenvalls anhöriga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!