Sveriges Radio bjöd på 90-årskalas

En 90-åring som blir piggare och piggare. Så kan man beskriva Sveriges Radio. På lördagen firades 90-åringen i Luleå.

En heldag. En heldag med radio bjöds det på i Vetenskapsens hus då Sveriges Radio firade att de i år fyller 90 år. Besökarna fick bland annat lyssna på Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, som intervjuades av Li Skarin.

En heldag. En heldag med radio bjöds det på i Vetenskapsens hus då Sveriges Radio firade att de i år fyller 90 år. Besökarna fick bland annat lyssna på Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, som intervjuades av Li Skarin.

Foto: Per Öbom

Luleå2015-12-12 16:26

Sveriges Radios 90-årsfirande har pågått hela året. På lördagen var turen kommen till Luleå där P4 Norrbotten hade bjudit in allmänheten till Vetenskapens hus för att fira de 90 åren.

Besökarna fick chansen att träffa och framförallt titta på de lokala radiorösternas ansikten. På plats fanns givetvis Sveriges Radio Norrbottens kanalchef Patrik Boström och medarbetare från P4 Norrbotten, Sisuradio, Meänraatio och anställda som jobbar med annan programverksamhet i länet.

– Vi har otroligt många duktiga människor som gör radio varje dag. Jag har räknat ut att vi sänder över 2 500 timmar per år, säger Patrik Boström.

Han beskriver radions ställning som stark och han tror att de även kommer att ha en stark ställning i framtiden.

– Jag tror att behovet av oberoende journalistik alltid kommer att finnas. I dag går allting så vansinnigt fort. Det kommer information hela tiden och då står public service som en garant för att det som man läser eller hör hos faktiskt står för en kvalitets- och källgranskning, påpekar han.

På plats i Luleå fanns även Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

– För oss är det viktiga att komma nära publiken, det tror jag är radions styrka. Vi startade vårt första nätverk i Jämtland och det blev en jättesuccé. I dag har vi 15 000 som är med i våra olika publiknätverk runt om i landet, påpekar hon.

Hon tror att de i framtiden, med hjälpa av ny digital teknik, kommer att kunna vara ute och sända ännu mer ute på fältet.

– Vi ska vara ute ännu mer och vara nära vår publik, både fysiskt och socialt. Vi jobbar med de tre benen. Marksänd radio, ett utbud som är anpassat för webben och med publiken på sociala medier, säger hon.

Nyligen har kulturminister Alice Bah Kuhnke sagt att den analoga utsändningen av Sveriges Radio blir kvar och att man inte väljer att satsa på att sända radio vi ny digital teknik. Ett beslut som Cilla Benkö inte är glad över.

– Det finns olika åsikter om det behövs, jag tycker att det behövs, säger hon.

I dag lyssnar många på radio via webben, men då är man beroende av att kunna koppla upp sig mot någon kommersiell operatör.

– Jag ser en risk att vi blir akterseglade. Att den linan ska vara analog 2020 eller 2025 är inte bra. Dessutom börjar frekvenserna vara fulla. Fick vi marksänd digital radio skulle vi få fler frekvenser, exempelvis en egen frekvens för sportradio, påpekar Cilla Benkö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om