Han är i dag pensionerad men var under många år ansvarig för Vägverkets (Svevia) täkter i Norrland och därmed Gunilla Petterssons främste antagonist.
- Nja, det vill jag inte säga. Men visst var det skitjobbigt ibland, det gick mycket kraft och tid till alla förhandlingar och utredningar. Gunilla är ju ingen pappskalle utan hon läste in sig ordentligt på frågorna, säger Lauri.
Polisutredningar
Med undantag av domen mot en underentreprenör har dock besluten gått Svevias väg, både när det gäller tillstånd och tillsyn, anmälningar och polisutredningar. Och Christer Lauri tycker att Pettersson satsat lite väl mycket av sig och sina medel i en svår kamp.
- Det är lite tufft att leka svälta räv med Vägverket, det har nog kostat henne en hel del, inte minst pengar. Det är lite tragiskt, täkten har blivit hennes livsuppgift, säger han.
En uppgift som Kuriren stöter på under arbetets gång är att Vägverket (Svevia) kan betala för att slippa klagomål på täkterna. En inlöst fastighet här, en ny brunn där och så vidare. Gunilla Pettersson vittnar också om ett liknande erbjudande. Vi får veta att "men det finns en gräns och när man passerar den blir det ingen uppgörelse. Och i det här fallet har nog man gjort det", detta från en person som vill vara anonym.
"Aldrig förstört för henne"
Men Lauri förnekar att de försökt köpa Pettersson - "vi har aldrig förstört något för henne", säger han.
På länsstyrelsens miljöskyddsenhet finns flera tjänstemän som har kommit i kontakt med Gunilla Pettersson. Örjan Osterman är en av dem.
- Hon jobbar för sin sak och hon gör det bra, säger han och tillägger:
- Enligt miljödelegationen är täkten en acceptabel verksamhet. Men det är knepigt med buller, det uppfattas på så olika sätt.
Jan Bengtson vill inte heller se Pettersson som en nagel i ögat.
- Hon är ingen bakåtsträvare, hon vill saker och det går att se det positiva i det, säger han.
Han förnekar inte att hon "sysselsätter myndigheterna".
- Ja, hon har gjort det i omgångar. Men det är vårt jobb. Och hon är oerhört påläst, säger han.
Svarar inte
Men det finns även tjänstemän på berörda myndigheter som inte längre svarar när Gunilla Pettersson ringer. Och på miljökontoret i Luleå finns det hela pärmar om Pettersson och bergtäkten.
- Detta är ett fall med många bottnar och Pettersson har ju uttalat ett starkt missnöje med hur vi hanterar det. Men vi har prövat verksamheten flera gånger och de har ett tillstånd och följer villkoren, säger Lars-Åke Bygdemark, miljöchef i Luleå.
I den nu aktuella tvisten angående mesan och Petterssons brunn har kommunen precis tagit prover på brunnsvattnet. Pettersson vill dock att man i proverna ska leta efter fler eventuella föroreningar än vad miljökontoret anser nödvändigt. Enligt Bygdemark finns det ingen anledning att söka efter annat än det som rimligtvis kan finnas i vattnet.
- I teorin kan man göra analyser på hela det periodiska systemet men det är meningslöst. Vi har redan undersökt förekomsten av kadmium och den är 100 gånger lägre än gränsvärdet, säger han.
Ligger hos polisen
På Svevia har Pär Burlin nu det jobb som Christer Lauri hade. Burlin anser sig inte särskilt störd av Petterssons aktiviteter.
- Hon har inte varit i kontakt med oss så mycket. Vi kommunicerar främst med tillsynsmyndigheten om täkten, säger han.
Till sist miljöåklagarna: i Östersund sitter Åse Schultz med en förundersökning som gäller brott mot villkoren för förvar av mesan i täkten medan Gunnar Jonasson i Stockholm har en förundersökning som gäller misstanke om att Svevia tagit ut mer berg i täkten än vad tillståndet tillåter.
Schultz förundersökning är inte klar utan ligger på polisens utredare i Luleå. Gunnar Jonasson säger att beslut i hans förundersökning kommer inom kort.
- Det är ju en överprövning och jag jagas av risken för preskription, säger han.