Skolan, barn och ungdomar dominerade måndagens kommunfullmäktige i Luleå. Mest debatt blev det om Luleå ska fortsätta utreda frågan om kommunalförbund för en gemensam gymnasieskola för Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn. Det samarbete som finns äventyras av nya skollagen som bland annat kräver en att endast en huvudman får sätta betyg på en elev,
Moderaterna och folkpartiet vill inte ens ha en utredning, de ser stora faror med en sådan skola.
– Det urholkar demokratin och försämrar anställningsförhållandena för lärarna. De kan få undervisningsplikt i alla fyra kommuner, sade Anders Josefsson (M) som även spådde "kraftigt ökande administrativa kostnader".
– Sätt stopp nu. Annars är det politiker i Boden, Piteå och Älvsbyn som bestämmer över Luleå gymnasieby, sade Thomas Olofsson (FP).
KD håller med de två och säger nej. Även Rättvisepartiet och Vänsterpartiet ser faror med en gemensam skola. Bland att genom att besluten flyttas ut till en nämnd som väljs indirekt och därmed inte kan avsättas av väljarna. Men de ser också fördelar.
– Därför vill vi se en utredning och ett konkret förslag, sade Jonas Brännberg (RS).
Övriga partier resonerar likadant medan Socialdemokraterna mer driver frågan.
– Ur ett elevperspektiv ser jag enbart fördelar, sade Bun:s ordförande Ingrid Norberg (S).
Det gäller särskilt elever som väljer smala utbildningar som annars kanske inte ens blir av. Men Norberg medgav att lärare kan få pendla mellan kommunerna.
För övrigt på fullmäktige:
En motion från RS om att skapa en vikariepool inom förskolan med fast anställda bifölls med hänvisning till att detta redan var på gång på vissa förskolor. RS menade dock att kommunen bör ta steget fullt ut och motionen vann stort stöd inom oppositionen.
KD hade två skolmotioner. Den ena vill inrätta stödpersoner i skolan (klassmormor/klassmorfar) med hjälp av utförsäkrade arbetslösa inom Fas 3 men vann inget stöd. Den andra, om att förstärka elevhälsan, bifölls dock.
FP:s motion om att alla elever i grundskolan ska få bara gratis på Luleås badhus gillades av de flesta partier men den styrande majoriteten säger nej. Där hänvisar man till att det i dag ingår i läroplanen att lära sig simma.