När Swedish Laplands styrelse på måndagen tog avstånd från brevet från sin egen vd blev situationen ohållbar för Jaensson. Styrelsen betonade att "även om brevet skrivits med de bästa intentioner, bastutraditionen är starkt förankrad i Norrbotten och en del av vårt fina erbjudande i turistnäringen, så är kopplingen till en manlig, odemokratisk och exkluderande beslutskultur i bastumiljö helt oacceptabel."
Styrelsen för Swedish Lapland krävde att Jan-Erik
Jaensson tog avstånd från sitt uttalande vilket skedde kort därefter.
En demokratisk plats
Jaensson skriver även på Facebook att han beklagar "att några opinionsbildare inte känner den goda bastukulturen" och finner det märkligt att han skulle tillmätas makt att diktera vilka egenskaper den nya landshövdingen ska ha.
"Bastun är för övrigt en demokratisk plats där människor av olika kön, religion, ras, kultur etcetera med fördel kan mötas" skriver Jeansson och beskriver bastukulturen som en stor tillgång för länet.
Men det är inte enbart samhällsdebattörer som reagerat på turistchefens brev till civilminister Stefan Attefall. Riksdagsledamoten Hannah Bergstedt (S) från Piteå skrev i ett öppet brev till styrelsens för Swedish Lapland där hon undrar om de står bakom brevet.
Irrelevant
"För att illustrerar min ståndpunkt vill jag säga att åtminstone jag har jag svårt att se, att det skulle tillmäta mig, eller någon annan kvinna, det minsta i ökat inflytande och respekt om jag valde att klä av mig och lät mig fotas avklädd i bastu för nationell media. Därför blir tyvärr J-E Jaenssons förklaring om att han själv helst vill se en kvinna (som landshövding) irrelevant. För kvinnor kommer inte att röna framgång i beslutsfattandets konst genom att klä av sig och sätta sig i vad som i brevet refereras till som ett viktigt beslutsforum. I mina ögon riskerar brevet att cementera en bild av Norrbotten som jag helst ser att vi lämnar i forntiden", skriver Bergstedt.