Taxiklipp räddade bruten rygg

En av de unga män som sökte skydd i en taxi efter trafikolyckan på E 4 på tisdagen, hade verkligen brutit ryggen. Han vårdas nu på Universitetssjukhuset i Umeå för sina skador.

LULEÅ2007-02-09 06:00
Ynglingens, han är i 18-19-årsåldern, skador visar återigen att det var rätt beslut som togs på olycksplatsen, beslutet att skära taket av taxibilen.
- Personalen gjorde VERKLIGEN rätt, understyrker överläkare Anders Sundelin vid ortopeden vid Sunderby sjukhus.
Han beklagar den vändning som delar av debatten tagit, när man (som Sundelin säger) "närmast raljerar" över beslutet att skära taket av taxin.
- Fokus ligger fel i debatten, tycker han.
Anders Sundelin berättar om symptom som kan tyda på ryggskador och där man verkligen måste se till så att de skadade inte utsätts för vridningar eller annat som kan förvärra skadan.
- Det handlar om tilltagande smärta, att det pirrar och domnar. Då måste man ta det säkra före det osäkra.
- Minsta huvudrörelse hade fått förödande konsekvenser för den skadade, säger Anders Sundelin.
Ynglingen i Rosviksolyckan hade en instabil nackfraktur. Han fraktades från Sunderby sjukhus till universitetssjukhuset i Umeå med helikopter och uppges nu må efter omständigheterna väl.
- Både taxichauffören, räddningstjänsten och ambulanspersonalen gjorde beundransvärda insatser. De räddade en människa från ett livslångt handikapp.
Anders Sundelin påpekar att hade den skadade blivit förlamad hade kostnaderna för det handikappet (och helt bortsett från det personliga lidandet) blivit mycket större än värdet på den sönderskurna bilen.
Läkaren vid Umeå universitetssjukhus håller med Anders Sundelin, räddningstjänstens personal gjorde en riktig åtgärd, som räddade den unge mannen från att bli förlamad.
- Man kan aldrig säga säkert, men troligen så kommer han att bli fullt återställd, säger Håkan Jonsson, överläkare i ortopedi vid Umeå universitetssjukhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om