Telia i Luleå når nya höjder

Samtidigt som Telia Soneras koncernledning lanserat personalminskningar har bolaget växtvärk i Luleå.  Arbetsstyrkan närmar sig 600 personer och nu jagas fler lokaler.  - Vi behöver utöka ytterligare, säger Ulf Landström, företagets huschef i Luleå.

kummunal demonstration stadshuset Foto: Petra Isaksson

kummunal demonstration stadshuset Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-03-17 01:45
Gamla tiders televerkare, som arbetade med ledningar i luften och kablar i marken, får vi främst leta bland dagens pensionärer. Televerket var en mycket stor arbetsgivare. Telia Sonera är alltjämt förknippat med telefonen på bordet fast i hög grad handlar det om trådlös kommunikation och tjänster på internet via mobilen. I Luleå fanns 2004 omkring 440 anställda. Via utökning på kundsupporten finns snart 580 anställda. Sådana jobb tillhör de som företag lättast flyttar på. Facit på senare år är att supportjobben ökat i Luleå medan spetsjobb, forskningen i Telia Research, avvecklats. Anställda i Telia Research och Telia Mobile kom att figurera i nya Luleåföretag, som Ismobile, Mobilaris, Absilion, Operax och Mobizoft. Allt samlat
Telia Sonera har flera affärsområden. - Verksamhet läggs där det finns kompetens. Luleå har lyckats bra, det har gjort att mycket arbete ligger här, hävdar Alf Öhlund, platschef i Luleå. I ett av affärsområdena finns en tekniksida med ingenjörer och matematiker som utvecklar system och jobbar med tjänster för mobilen. Chef är Tommy Strand. - Universitetet är en bra bas för oss i rekryteringen, säger han. Telia Sonera har samlat verksamheten i Luleå i kontoren vid Kungsgatan och Skeppsbrogatan. Telia-butiken har flyttat och in dit ska i stället 18-19 anställda från andra delar. Ändå blir det för trångt. - Det är knökigt med lokaler i stan. Telia Fastigheter ska lösa det åt oss. Lokaler centralt är mest önskvärt. Det blir inte aktuellt att bygga, vi har inte tid med det, säger Ulf Landström, huschef i Luleå. Krymper i stället?
Nyligen kom koncernledningen med beskedet att besparingar motsvarande 2.000 tjänster i Sverige ska göras. - Vi vet ännu inte följderna av det. Det bästa vi i Luleå kan göra är att driva de beslut som är tagna, säger Alf Öhlund. Ett av affärsområdena är Mobility, med 200 personer i Luleå varav många inom kundsupporten för mobilt bredband. - Det kunderna ringer om kan vara allt från felanmälan till nya sim-kort. De kan också ha fel på sim-korten eller telefonen. De flesta är trevliga och förstår att vi inte kan hjälpa dem med allt de undrar över, säger Rebecca Lindgren, som arbetar i supporten. I affärsområdet Broadband ingår kundsupporten för bredband. Här finns 270 anställda, en är Alexander Annala. - Lyckas vi inte lösa problemen skickar vi ut en tekniker. Just nu är trådlösa routrar det största problemet, de har kvalitetsproblem överlag, säger han. Många unga människor jobbar här. - Vi försöker ha en bra blandning, med olika bakgrunder. Har du jobbat med kundkontakt via telefon är det ett plus, säger Ann-Louise Karlsson, supportledare inom bredband. Enheten Business sysselsätter säljare. Utbudet är allt från telefoner till abonnemang och tjänster. Affärsområdet Euroasia hanterar affärer i avlägsna länder. Det finns en koppling till tekniksidan i Luleå inom området.
Gamla Televerket, som ägdes av svenska staten, såg framför allt till att folk kunde ringa varandra och skötte telefonledningarna. Det statliga verket bolagiserades 1993 och blev Telia AB. 2000 gjorde staten av med 30 procent av ägandet i Telia i och med en börsintroduktion. Statens ägarandel har efterhand minskat ytterligare. 2002 gick Telia och finska motsvarigheten Sonera ihop till Telia Sonera. Utöver Sverige och Finland har telekomföretaget starka positioner i Baltikum, Eurasien, Ryssland och Turkiet. Sonera har rötter i det finska statliga Telegrafverket och dess efterföljare Telecom Finland. 1997 godkände Finlands riksdag en gradvis delprivatisering av Telecom Finland och namnet kom att ändras till Sonera. Året efter minskade finska staten sitt ägande och Soneraaktien noterades på Helsingforsbörsen. Finska staten fortsatte därefter att minska sitt ägande. Telia Sonera är alltså såväl privatägt som ägt av staten i Finland respektive Sverige och är numera bland annat inriktat på trådlös kommunikation och IT-tjänster. Telia Soneras omsättning 2007: 96.344 miljoner kronor. Resultat efter finansiella poster: 25.251 miljoner kronor. Anställda: Cirka 31.300, varav knappt 11.000 i Sverige. Källa: Telia Sonera
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om