Tidig vana vid vatten

Det skvittrar, och det är meningen.
Hela idén är att tidigt lära barn att vänja sig vid vatten, gärna redan som bebisar.

LULEÅ2007-05-26 06:00
Det är 34 grader varmt i bassängen i Sunderby sjukhus, så det är läge att hoppa i vattnet.
Så långt har 120 barn med föräldrar nappat på den idé Patricia Karlsson bildligt talat satte i sjön i vintras. Babysim ordnas för de i åldrarna 0-2 år och småbarnssim gäller för åldersgruppen 2-6 år.
- Tanken är att barnen ska bli vattensäkra och inte känna panik över att komma under vattnet. Samtidigt stimuleras motoriken i den här miljön. Barn som kommer med tidigt kan bli simkunniga vid tre-fyra års ålder. Efter att ha varit med här kan ju den som vill börja simträna, det här är en bra grund för det, säger Patricia Karlsson.

Våga hoppa
Hon driver företaget Plumsa och är inte ensam om att bedriva babysim/småbarnssim. I många år har Mia Elmsäter i Älvsbyn bedrivit sådan verksamhet. Nordpolen i Boden samt Step In och en förening i Gammelstad kom att ha babysim på programmet.
Målet för de minsta barnen är att de ska våga hoppa i vattnet från kanten, vända och ta sig tillbaka till kanten. De får lära sig att dyka med föräldrar.

Fel ände
De något äldre barnen får också lära sig dyka, och ges dessutom en början till crawlsim och ryggcrawl.
- I vanliga fall börjar simträning i simsällskapens regi med bröstsim. Fast crawl är lättare att lära sig. Barn lär sig tidigt att krypa vilket mer liknar crawl än koordinationskrävande bröstsim. I framgångsrika simnationer som USA, Australien och Tyskland börjar de med crawl, berättar Patricia Karlsson. Att bröstsim är så vanligt som första simsätt i Sverige hänger ihop med att det ses som bra metod för livräddning, påpekar hon.
Patricia Karlsson betonar betydelsen av att föräldrar av överdriven varsamhet inte håller tillbaka barnens aktivitet i vattnet, utan istället påhejar den, under säkra former.
Patricia Karlsson bedriver babysim och småbarnssim i såväl Sunderbyn som Boden. Större delen av yrkestiden arbetar hon hos lyfttillverkaren Liko i Alvik. Hon är sjukgymnast och har utanför yrket utbildat sig för aktiviteterna i vattnet. Aktiviteterna uppges också passa bra för barn med exempelvis reumatism eller Downs syndrom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om