Målgruppen är barn och unga i åldrarna 6-13 år som inte är aktuella för någon insats inom socialtjänsten, men där det ändå kommit signaler från föräldrar, skola och/eller polis om att det finns en begynnande beteendeproblematik.
Magnus Åkerlund, barn- och utbildningsförvaltningen, säger att det handlar om tidiga insatser för att förebygga att det händer ännu mer kring barnet.
- Här måste vi träna oss tillsammans, skola och socialtjänst, att se signaler och lära oss att hantera det med olika metoder och arbetssätt. Vi ska göra det med kompetenser inom båda områdena.
Stöd till föräldrarna
Tanken är också att det ska finnas en öppen mottagning dit föräldrar kan vända sig för råd och stöd, liknande den öppna mottagningen som i dagsläget finns inom socialförvaltningen för föräldrar som misstänker att deras barn sysslar med droger.
De båda förvaltningarna ansöker nu tillsammans om nio miljoner kronor ur kommunens kassa för särskilda folkhälsosatsningar.
- Det är en socialinvestering i förtid där man hämtar hem vinsten långsiktigt. Det är inte säkert att den trodda kostnaden hamnar inom vår egen verksamhet, den kan lika gärna hamna inom kriminalvården eller landstingen till exempel, säger Magnus Åkerlund.
Om allt går enligt planerna är verksamheten igång kring mars 2013.