Videon är inte längre tillgänglig
På måndagsmorgonen sätter sig Rikard Gebart, professor i energiteknik och forskaren Fredrik Granberg, båda knutna till Luleå tekniska universitet, i sin bil och börjar sin färd mot Stockholm. Det unika med deras resa är att det i tanken finns metanol gjord av skogsrester från de norrbottniska skogarna. Metanolen är tillverkad vid LTU:s pilotanläggning i Piteå. Bilen de ska kör är en vanlig Saab som är anpassad för att köra på etanol, E85.
– Vi vill visa att metanol är ett bra alternativ och att alla bilar som kan köra på etanol också kan köra på metanol. I dag finns det cirka 250 000 bilar ute på vägarna som kan köra på E85, säger Rikard Gebart.
De har testkört bilen från bilen från Piteå till Luleå, plus några kortare testturer. Båda är nöjda med hur bilen uppfört sig.
– Nu blir det ett riktigt långtest. Bilen känns pigg och jag gjorde en omkörning av en långtradare då vi körde hit till Luleå, säger Fredrik Granberg.
Nu kommer de inte att köra på ren metanol. I tanken kommer de att ha 56 procent metanol och resten benisin.
– De skulle kunna gå på 100 procent metanol, men då måste man greja lite med motorn, men vi har inte ändrat någonting, förklarar Rikard Gebert.
Metanolen kommer de att ha med sig i en tank på ett släp. De vet att bränsleförbrukningen, liksom om man kör på E85, blir högre om man kör på metanol. I dag är också priset högre än på bensin.
– Då man pratar biobränslen från skogsrester är inte det intressanta hur många liter de tar per mil, utan hur många kilometer man kan köra på en hektar, påpekar Rikard Gebert.
Ett av problemen för metanol som bränsle är att politikerna inte bestämt vilka regler som ska gälla för koldioxidskatt och annat i framtiden.