Tillfälliga sporthallen rivs – eleverna får åka buss i ett år

Glädjebeskedet: Hertsöns sporthall blir färdigställt ett år tidigare än planerat.
Kaosbeskedet: Modulhallen rivs och Hertsön kommer stå utan sporthall i ett drygt år.
Skolbarnen kommer skjutsas till andra hallar. Men föreningslivet i stadsdelen befarar att tomrummet får stora konsekvenser – med barn som inte kan fortsätta sina idrotter.
– Vad ska hända med alla de barnen, frågar sig Hertsö Baskets ordförande Lisa Kjellgren-Holmfrid.

Hertsöns tillfälliga sporthall rivs när bygget av den nya påbörjas tidigare än väntat.

Hertsöns tillfälliga sporthall rivs när bygget av den nya påbörjas tidigare än väntat.

Foto: Montage

Luleå2025-06-11 11:00
  • Hertsöns nya sporthall i Luleå blir klar ett år tidigare, men den tillfälliga hallen rivs direkt, vilket lämnar stadsdelen utan sporthall i över ett år. Elever bussas till andra hallar för idrottslektioner.
  • Idrottsföreningar oroar sig för att barn i socioekonomiskt utsatta familjer slutar med idrott, då resor till andra stadsdelar kan bli svåra att genomföra.
  • Kommunen ser förtida färdigställande som positivt, men erkänner utmaningar med högre busskostnader och färre lokaltider för föreningar under byggtiden.

Det dök upp en möjlighet att påbörja bygget av nya sporthallen i förtid. Den chansen grabbade kommunen tag om direkt och därför kommer nya hallen stå klar redan 31 oktober 2026.

Eftersom den tillfälliga modulhallen står på samma plats måste den därför rivas omgående. Redan på måndag ska hallen vara tömd för att sedan kunna rivas.

Ingen ny tillfällig hall ska heller byggas. Därför kommer Hertsön vara utan sporthall under byggnadstiden.

– Det är värt att färdigställa hallen ett år tidigare och därmed innebär det att vi kommer behöva ha idrott på andra platser. Vi kommer behöva bussa elever under byggtiden, säger Helena Nyström Jensen, biträdande arbetsmarknads- och utbildningsdirektör i Luleå kommun.

Eleverna kommer få busstransport till Kronanhallen och vid behov även till Porsö sporthall för sina idrottslektioner.

– Det går åt mer tid, precis som det gör i Sörbyarna och en del andra ställen där vi har transporter. Det går åt mer tid och det kommer självklart medföra högre busskostnader under den här tiden, säger Helena Nyström Jensen.

Helena Nyström Jensen
Helena Nyström Jensen

Alla inblandade jublar över att få sporthallen klar tidigare.

Men att det inte erbjuds någon tillfällig hall under tiden har fått idrottsföreningarna på Hertsön att reagera starkt.

– Hertsön är ett av de mest socioekonomiskt utsatta bostadsområdena i Luleå. Här bor många barn i fattigdom. Att förvänta sig att de själva ska kunna ta sig till andra stadsdelar för att delta i organiserad idrott – som till exempel innebandy och basket – är i många fall helt orealistiskt, säger Lisa Kjellgren-Holmfrid som är ordförande i Hertsö Basket.

Hon befarar att många barn slutar med sin idrott och undrar vad som ska hända med de som inte längre har någon organiserad idrott att lägga sin tid på i ett socioekonomiskt utsatt område som Hertsön.

– Alla barn är välkomna hos oss. Kan de inte betala medlemsavgiften så löser vi det. Men vi kan inte lösa allt – det här blir svårt.

Kanske går det att cykla eller ta bussen istället?

– I teorin, ja. Men i praktiken? Inte för de yngsta. Och inte mitt i vintern. Det är inte en lösning som fungerar för alla – särskilt inte för de som redan har begränsade resurser och stöd hemifrån.

Lisa Kjellgren-Holmfrid
Lisa Kjellgren-Holmfrid
Bengt Augustsson
Bengt Augustsson

Bengt Augustsson, ordförande i Luleå SK som har innebandy och futsal under vintertid, är lika orolig.

– Det här drabbar en stadsdel som vår extra hårt. Det finns en stor risk att vi kommer tappa ungdomar som inte kan fortsätta med sin idrott, säger han.

Det kommer bli en tuff vinter där föreningar i hela kommunen kommer behöva samsas om färre lokaltider. Det säger Patrick Zetterkvist som är avdelningschef för idrott och friluftsliv på kultur- och fritidsförvaltningen i Luleå kommun.

– Det här kommer påverka alla anläggningar i stan. Det är inte rimligt att det bara är Hertsö Basket och Luleå SK som ska ta smällen.

Kan det bli aktuellt att ta in fler bussar?

– Det kan vara ett alternativ, men vi är inte i det läget ännu där vi kan svara på hur det kommer se ut. Men vi från kommunens sida kommer behöva göra saker annorlunda än tidigare när vi fördelar tider i anläggningar.

Patrick Zetterkvist
Patrick Zetterkvist

En del har busskort. Andra cyklar. Och så får man hjälpas åt att skjutsa. Det finns sätt att lösa en del av problemen, tror Gustav Uusihannu. Han är verksamhetsledare på Hertsö fritidsgård som också är beroende av en sporthall.

– Det påverkar oss jäkligt mycket, men vi kommer kunna hantera det. Vi har ganska bra med sporthallar i närheten och vi får göra fler utflykter. Vi har varit positiva och drivit på för att det ska gå fortare med sporthallen.

Gustav Uusihannu spelar inlineshockey i den provisoriska sporthallen på Hertsön.
Gustav Uusihannu spelar inlineshockey i den provisoriska sporthallen på Hertsön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!