Umeå har avskaffat sin tomtkö. Enligt Lars Lundgren på Umeå kommun blev kön ohanterlig när den närmade sig 1.000 personer.
- Vad svarar man någon som vill ha en tomt för att bebygga i princip på en gång? Ställ dig i kön på plats 950 och återkom om några år - det låter sig inte göras. Nu är det först till kvarn som gäller, säger Lundgren.
Han menar att detta fungerar utmärkt, trots att tillgången på lediga tomter är
liten.
Kön blir kvar
Luleå kommun har dock inga planer på att avskaffa sin tomtkö, som just nu är 942 personer.
- Vi har nog inte ens tänkt tanken. Det känns spontant inte särskilt rättvist mot dem som stått där i åratal. Man betalar ju dessutom för det, 300 kronor per år, säger Anders Dalstål, stadsbyggnadschef.
Han medger dock att all administration med erbjudanden och svar till kön är tidsödande. Av jämförbara kommuner är det bara Piteå som också har en tomtkö.
I dag kan kommunen erbjuda nio lediga tomter, de finns i Råneå och Antnäs. Hällbacken, som ska byggas i fem etapper, rymmer 300 småhustomter. De 15 första är redan fördelade och när de erbjöds tomtkön fick kommunen 100-talet svar. Ryktet säger att kommunen tyckte att intresset var överraskande lågt.
Stora testet
- Nja, det vill jag inte säga. Det stora testet kommer när vi lägger ut nästa etapp, säger Ewa Andersson Hjälte, markexploateringschef.
Johannes Laestadius på Smålandsvillan menar att resultatet är anmärkningsvärt bra.
- Det är ju tio som tecknat sig per tomt. Och då ska man komma ihåg att står man på plats 800 så är det ju ingen idé att svara och det inser folk, säger han.
Laestadius har en egen kö på "runt 1.000 familjer".
Fler än i kommunkön
- Jag samkörde min kö mot kommunens och den överensstämde bara till en tredjedel. Det visar ju att det är väldigt många fler som vill bygga i Luleå än de som står i kommunens tomtkö, säger han.
Laestadius önskar att kommunen lämnar strategin att släppa ett bostadsområde i taget till tomtkön, och då etapp för etapp.
- Varför inte en palett av områden där folk kan välja? menar han.
Anders Dalstål kan inte ange när tomterna lossnar i etapp två och tre på Hällbacken. Först måste kommunen lösa frågan om den kallkälla som förser några fastigheter i området med vatten. Källan förstörs av exploateringen och kommunen vill nå en uppgörelse med de berörda.
Säljstopp inte lagligt
Kommunen ska nu överväga om man i stället ska släppa etapperna fyra och fem först.
- Det kan bli så, säger Dalstål.
Till sist; efter gårdagens artikel om andrahandsförsäljningarna av tomter på Kronan väcktes frågan om inte kommunen skulle införa ett bindande återköp i försäljningsavtalet.
Men det tillåter inte lagen, förklarar Ewa Hjälte.
- Då får inte köparen full lagfart vilket skapar problem för belåningen, säger hon.