– Det pågår ett ständigt arbete med större och mindre åtgärder. Varje år investerar vi 200–300 miljoner kronor i anläggningarna i Lule älv, säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall vattenkraft.
Lule älv har 15 kraftverk med totalt 36 aggregat (turbin och generator). Inga kraftverk är helt avställda.
– Det undviker vi så långt som möjligt. Då skulle driften av älven och produktionen påverkas för mycket, säger Ljunggren.
I dagsläget är dock tre aggregat ur drift. Ett i Ligga, ett i Porsi och ett i Laxede. Det rör sig om planerade arbeten där maskinparken förnyas.
Arbetet i Ligga orsakar ett mindre spill delar av dygnet.
– Alla investeringsförnyelser är planerade och därmed är också vattenflödet planerat vilket minimerar risken för produktionsbortfall.
De kraftverk som står i tur för förnyelsearbeten under året är Letsi, Harsprånget och Ligga (se faktaruta).
– I genomsnitt förnyar vi två till tre aggregat per år. Det är något som pågått sedan början av 2000-talet. De flesta kraftverken byggdes efter andra världskriget och livstiden är ungefär 40–50 år. Varje kraftverk förnyas för att klara ytterligare minst 40 års drift. Vi planerar 5–10 år framåt i tiden men har hela tiden öppet för omkastningar och revideringar.
Vad gör ni för åtgärder?– Byte av turbin, generator, att minska oljemängd i hydrauliksystem genom att installera högtryckssystem, och installerar oljefria nav i Kaplan-turbiner exempelvis.
När det gäller dammar genomför Vattenfall ständig så kallad instrumentering, en kontrollverksamhet som bland annat ger svar på hur mycket vatten som sipprar igenom dammen.
Sedan tidigare är det känt att dammen i Seitevare läcker och att Vattenfall planerar omfattande åtgärder.
– Mindre dammjobb gör vi då och då. Men av de större är det bara Seitevare som vi planerar för just nu. Planen är att starta arbetet runt 2019–2020.
Seitevaredammen togs i bruk 1962. Den dämmer vattnet från magasinet Tjaktjajaure, som bland annat får sitt vatten från fjällälvarna Rapaätno och Sitoätno. Efter att ha passerat kraftstationen mynnar vattnet ut i Lilla Lule älv vid Tjåmotis, några mil öster om Kvikkjokk.
Reparationen är svårare än de åtgärder som Vattenfall utförde i Suorvadammen i mitten av 2000-talet.
– Det här är ett omfattande arbete som kommer att kosta hundratals miljoner och ta tre, fyra år att genomföra, säger Christer Ljunggren.