Tre länskockar i semi till Årets kock

Tre av länets kockar har kvalificerat sig till semifinal i tävlingen Årets kock 2006. Det är Christian Moborg, Kattilakoski Gastronomi i Övertorneå, Jens Settovaara på Icehotell i Jukkasjärvi och Morgan Lundin som jobbar som frilanskock i Arvidsjaur.

LULEÅ2005-10-14 06:30
Nu får de tre göra upp med ytterligare 21 om finalplatserna i Årets kock som avgörs i Göteborg den 1 februari 2006.<br>För tävlingen 2006 gäller det att göra hälleflundra så god som möjligt. 140 kockar hade skickat in recept med hälleflundra och ett fritt antal tillbehör, däribland minst en mejeriprodukt.<br>Norrbotten har uppenbarligen väl kvalificerade kockar, eftersom tre kom till den semifinal som ska avgöras i Härnösand den 27 oktober.<br>Pannfräs<br>Kuriren rycker Christian Moborg, 27 år, på Kattilakoski Gastronomi, direkt till telefonen från grytorna i restaurangköket. Det fräser lockande från pannorna i bakgrunden.<br>&nbsp;? Jag var i final nu 2005 efter att ha kommit tvåa i semifinalen och direktkvalificerat mig.<br>Christian Moborg menar att det är en fördel att ha tävlat förut i tävlingen Årets kock.<br>&nbsp;? Vinnarna har ofta tävlat både tre och fyra gånger förut innan de vinner.<br>Potatisgarnityr<br>Men det betyder inte att han inte laddar för vinst i finalen i Stockholm.<br>Han tror själv att det var hans ?ganska avancerade potatisgarnityr?, till hälleflundran som juryn föll för och som gav honom hans semifinalplats.<br>&nbsp;? Jag försöker hålla recepten ganska enkla, kanske i och för sig inget man gör hemma. Jag varmröker hälleflundran.<br>Mums<br>Jens Settovaara som driver restaurangen och barerna på Icehotel i Jukkasjärvi har också kvalificerat sig till semifinalen i Härnösand. Hans hälleflundra har sällskap på tallriken med en ljummen äppelsallad och en puré på persiljerot och blomkål.<br>&nbsp;? Blomkål har en slags pepprig smak när man äter den rå, säger han och beskriver anrättningen så det vattnas i munnen på lyssnaren.<br>&nbsp;? Jag utgår från basråvaran i mina rätter. Sedan kommer till vad jag har hemma och vad årstiden erbjuder.<br>Naturen inspirerar<br>Han hämtar ofta inspiration från naturen.<br>Jens Settovaara är född och uppvuxen i Vasa, Finland, och kom via universitetsstudier som innebar praktik runt om i världen också till Jukkasjärvi. Och där blev han kvar.<br>&nbsp;? Det kom som en överraskning att jag kvalificerade mig. Men när jag nu kommit så här långt, går jag in hårt för tävlingen.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om