Tror att ohälsotalet minskar
Norrbotten har det högsta ohälsotalet i landet. Men snart kommer siffrorna att sjunka. Det spår landshövding Per-Ola Eriksson.- LKAB:s satsningar i Malmfälten plus expansionen i Haparanda kommer att skapa nya typer av jobb och det kommer på sikt att minska ohälsotalet.
Projektet kallas Frisk, Förenade regionala initiativtagare startar kampen.
I organisationen ingår bland annat landstinget, länets kommuner, försäkringskassan, länsarbetsnämnden, näringslivet, fackliga organisationer och universitetet.
De olika myndigheterna samarbetar för att se till så att ingen människa "hamnar mellan två stolar".
- I andra delar av landet klarar myndigheter inte av att samarbeta men här i Norrbotten har vi inga sådana problem. Här finns inga "diken" mellan myndigheter, säger landshövding P-O Eriksson.
Ökat samarbete
Birgitta Johansson som leder Frisk-projektet talar om ett ökat samarbete mellan myndigheterna.
- Det har bildats många små grupper som består av representanter för olika myndigheter. Och det kommer att leda till en positiv utveckling, säger Birgitta Johansson som leder Frisk-projektet.
Länsarbetsdirektören Lena Liljebäck säger att det finns en förklaring till det höga ohälsotalet i Norrbotten: basindustrierna och det offentliga som dominerat som arbetsgivare i Norrbotten.
- Rörligheten på arbetsmarknaden är mycket låg i Norrbotten men utvecklingen är på väg att vända nu på grund av de stora investeringar som görs i länet.
Nidbild
LO:s Håkan Nedlund talar om en nidbild som han menar finns om norrbottningar:
- Det sägs att vi är bidragstagande och utnyttjar systemet. Men det stämmer inte. Och norrbottningar är inte svagare eller sjukare än andra. Vi har påverkats av basindustrierna och tunga jobb som gjort många sjuka.
- Söderut kan de gå till andra typer av arbete men här är det svårare. Det är en förklaring till vårt höga ohälsotal. Men den utvecklingen håller på att vända tack vare att Norrbotten är det mest expansiva området i landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!