Tuffa krav på pråmen
Arbetsmiljöverket ställer tuffa krav på Luleås nya restaurangpråm. Inom en vecka ska Färjan Oliba ha visat att pråmen är att lita på, annars hotar stopp för användning. - Självklart klarar vi kraven, säger Johan Isaksson, Färjan Oliba.
OSÄKER FÄRD. Arbetsmiljöverket vill ha full redovisning av pråmens skick. Finns brister kan pråmen stängas.
Foto: Andreas Wälitalo
- Vi tittar på riskbedömning av hur det ser ut och med vilken säkerhet de kan jobba på pråmen. Arbetsmiljön är vårt område men det kan vara bra också för allmänheten att veta hur det ligger till, säger Thor Semberg, Arbetsmiljöverket.Misstänker Arbetsmiljöverket brister?- Inte mer än att vi haft problem tidigare, då med Färjan. Vi gör nu kontroll av pråmen, det kan ju hända igen. Brister det kan det mycket väl bli så att de inte får använda den innan de åtgärdar, säger Thor Semberg.Företagets redovisning av hur det förhåller sig ska ha inkommit inom ett antal dagar och det är upp till företagets egenansvar för arbetsmiljön att bedöma om pråmen kan användas till dess.Besiktning och lanternor
Om egenkontrollen visar att besiktningsunderlag saknas för stabilitetsberäkningar och konstruktionskontroll av pråmens tjocklek ska kontrollbesiktningar utföras av auktoriserat kontrollorgan, meddelar Arbetsmiljöverket.Bland punkterna ingår inte bara krav på redovisning av om pråmen är besiktad utan också om återkommande besiktning skett inom intervallet tio år. Inom den tiden ska pråmen ha varit inne i torrdocka. Mellanliggande besiktning med dykare eller kamera ska ske inom fem års intervall. Vid torrläggning mäts tjocklek på skrov, däck och skott."Allt är okej"
Vidare finns specificerade krav på hur räck, reling och landgång ska vara utformade. Likaså att utsideslejdare, stegar, når minst en meter ner i vattnet och att livboj med 25 meter lång kastlina finns. Johan Isaksson, restaurangchef vid företaget, säger att han inte sett det tillsynsmeddelade Arbetsmiljöverket författat i dagarna. Allt är okej med pråmen, enligt Johan Isaksson.- Den ska inte besiktas förrän 2011.Johan Isaksson uppger att Färjan Oliba AB såväl äger som driver pråmen. I vintras kun-
gjordes att Spendrups köpt färjan av Flytande Nöjen. Kungörelsen beskrevs som ett juridiskt klarläggande och övertagandet som säkerhetsåtgärd.- Vi har inget med driften att göra, säger Spendrups informationsdirektör Caroline Ekman, som inte vill gå in på avtalets innehåll.Enligt Johan Isaksson står Spendrups med säkerhet i färjan på en miljon kronor, ägande handlar det inte om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!