Tuffare få pengar till forskning

Luleå tekniska universitets resultat ser ut att bli sämre än väntat. Prognosen för året pekar på ett underskott på 100 miljoner, 30 miljoner sämre än budgeterat.

Inte orolig. Universitetsdirektör Staffan Sarbäck konstaterar att kampen om pengar till forskning blir allt tuffare, men han är inte orolig för framtiden trots att årets resultat blir något sämre än budgeterat.

Inte orolig. Universitetsdirektör Staffan Sarbäck konstaterar att kampen om pengar till forskning blir allt tuffare, men han är inte orolig för framtiden trots att årets resultat blir något sämre än budgeterat.

Foto: Linn Kangas Fantenberg

Luleå2016-08-23 16:30

Orsaken till att Luleå tekniska universitet (LTU) nu fått skriva om prognosen för 2016 beror på att anslagen till forskning från externa finansiärer minskat med cirka fem procent. Det har blivit svårare att få forskningspengar både från statliga myndigheter och från det privata näringslivet.

– Vi ökar inte längre in den takt på extern finansiering som vi har tidigare har gjort. Men om man tittar på svenska universitet och högskolor är det få, om ens något, som har högre extern finansieringsgrad på forskning, påpekar Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid LTU.

I dag är forskning den stora biten vid LTU och utgör ungefär 57 procent av verksamheten. Totalt omsätter LTU 1,6 miljarder per år. Två tredjedelar av pengarna som går till forskning, drygt 500 miljoner, kommer från externa finansiärer. Det handlar om pengar från företag, forskningsråd, EU-pengar och annat.

– Vi har haft en kraftfull expansion av forskning och fördubblat verksamheten på tio år. Så vi är i högre ute på en extern marknad och det är konkurrens om externa medel som aldrig förr, säger Staffan Sarbäck.

På det lokala planet har LKAB satsat hundratals miljoner under årens lopp på gruvforskning. Men som bekant går det lite tyngre för gruvjätten och det har fått dem att kraftigt minska ned på anslagen till forskning. De forskningsprojekt de tidigare startat rullar på, men inga nya startas. Hur mycket det handlar om i pengar kan inte Staffan Sarbäck säga.

– Men det är viktigt att vi har en bra relation med gruvnäringen, även om det är svåra tider nu. Vi behöver kunna fortsätta med gruvforskning, även om LKAB inte är med. Men visst svider det, för en stor del av pengarna har kommit från LKAB så det är klart det märks, säger han och påpekar att EU utnämnt dem till Europas bästa gruvuniversitet.

Han tycker dock inte att det finns någon anledning till oro för framtiden, trots att det negativa resultatet nu beräknas bli 100 miljoner.

– Nej, men man måste vara uppmärksam. Till en början är det här en prognos och 70 miljoner var ju planerat. När vi satsar pengar på kompetensutveckling och på att bygga upp en bra studentmiljö, så blir det minus, säger Staffan Sarbäck.

Han påpekar att LTU har en god ekonomi och att det är det lärosäte i landet som har högst andel eget kapital i förhållande till omslutningen.

– Vi har ungefär 400 miljoner i eget kapital och det är givetvis bra, men vi ska använda pengarna inte samla dem i ladorna, säger Staffan Sarbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om