Svensk bilprovnings anläggningar har indelats i tre grupper.
Nordöstra och Sydvästra grupperna ombildas nästa vecka till dotterbolag. Boden, Piteå, Kalix, Kiruna och Storheden Luleå ingår i Nordöstra. En finansiell rådgivare erbjuder investerare prospekt och dotterbolagen säljs under året.
- De bjuds ut som paket. Det blir alltså två köpare, säger Magnus Ehrenstråhle, vd i Svensk bilprovning.
Fastigheterna säljs separat från verksamheterna.
Allt
Regeringen har satt igång processen. Staten är delägare i Svensk bilprovning. En grupp med anläggningar stannar i bolaget till åtminstone 2015. Magnus Ehrenstråhle räknar med att även de säljs.
- Det känns konstigt att staten, som skapar reglerna, också ska ha egna besiktningar.
Det finns utländska spekulanter på bolagen som bjuds ut. Magnus Ehrenstråhle bekräftar att de visat intresse.
Det gäller tyskarna Dekra och Tüf. Vidare Applus, med spanska ägare, finska Carspect och SGS, i Schweiz. Vissa av spekulanterna, däribland Carspect, har intressen i Sverige. Magnus Ehrenstråhle utgår ifrån att det finns fler spekulanter.
Tvivlar
Riksdagsledamoten Leif Pettersson (s) noterade att privata ägarna undantas kravet att besikta tunga fordon. I fallet Luleå innebär det att nya stadsanläggningen, som blir kvar hos Svensk bilprovning, inte har besiktning av tunga fordon medan Luleåanläggningen som säljs inte behöver ha det.
Vem ska då göra det, undrar Pettersson.
Tillgångar för besiktning av tunga fordon ingår i försäljningarna. Då besiktar man, det är en god affär, resonerar Magnus Ehrenstråhle.