Undersköterskor nästa bristyrke

Ett certifierat försök att trygga personalförsörjningen. Sex kommuner och landstinget ska samverka för bättre vård- och omsorgsutbildning.

Ingrid Backfjärd -

Ingrid Backfjärd -

Foto: Andreas Wälitalo

LULEÅ2014-04-14 06:45

Först var det bristen på läkare men nu är bristen på sjuksköterskor på allas läppar.

– Men den stora bristen i framtiden kan bli undersköterskor. Där har vi de största pensionsavgångarna.

Det säger landstingsrådet Kent Ögren när han deltar i ceremoni i landstingshuset på fredagen. Det är Norrbottens regionala vård- och omsorgscollege som får sitt certifikat (se faktaruta). Det är brickor snittar och bubbeldricka samt blommor och tal.

Men Ögren ser satsningen som viktig.

– Det är synd att vi inte kom igång tidigare. Det handlar främst om att höja kvaliteten och vi kan bidra med att vara öppna och ge kvalificerad handledning till eleverna, säger han.

Ingrid Backfjärd är processledare för verksamheten och hon instämmer:

– Vårt mål är ökad kvalitet och ökad nivå på utbildningen. Och det gäller i synnerhet praktiken, säger hon.

Men om satsningen ökar antalet sökande till de gymnasiala vård- och omsorgsutbildningarna återstår att se. De blir färre och färre och även om kustkommunerna ännu klarar sig någorlunda så är läget i malmfälten och Tornedalen riktigt bekymmersamt. Det är svårt att konkurrera med gruvindustrin och dess binäringar.

– Vi förlorar till och sjuksköterskor nu som hellre kör truck i Kaunisvaara. Men det är förmodligen ett lättare jobb än att vara sjuksköterska, säger Kent Ögren.

När det gäller den akuta krisen inom psykiatrin är han inte särskilt insatt. Men han förutsätter att verksamheten jobbar för att lösa den.

Vård- och omsorgscollege

Sex kommuner i Norrbotten har tillsammans med landstinget och Luleå universitet ansökt om att få bli certifierad region för ett vård- och omsorgscollege.

Nationella föreningen vård- och omsorgscollege har godkänt Norrbottens college och certifierat den.

Eleverna på de gymnasiala vård- och omsorgsutbildningarna ska få bättre och kvalificerat handledd praktik och utbildning.

Förhoppningen är även att förbättrad kvalitet på utbildningarna ska locka fler till vårdyrken samt även uppmuntra vidareutbildning inom sektorn.

De sex kommuner som deltar från starten är Luleå, Boden, Piteå, Älvsbyn, Kalix och Haparanda. Styrgruppen för college hoppas att fler kommuner ska ansluta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om