Ung framtidstro i länet
Stora investeringar i Norrbotten är väl bra, men vem ska bo här?- Ungdomar är mer inne på att stanna än för tio år sedan, vittnar Lotta Huuskonen från Haparanda.
Vid mötet, en del av ett tidigare påbörjat projekt, skulle vägledning ges inför nästa program för tillväxt i regionen. Underförstått skulle frågor som unga norrbottningar trycker på lyftas fram.
- Det gäller att de som är här har tagit på sig ungdomsglasögonen, sade projektledaren Mathilde Wehlén.
Det har svängt
Att ungdomar får vara med i beslut som rör utvecklingen i Norrbotten, och att länet är jämställt, lyftes särskilt fram när dagen summerades. Att ge människor möjligheter till utkomst hamnade inte lika högt på listan. Ändå framhöll de yngre deltagare Kuriren talade med just betydelsen av att få arbete.
Under 1990-talet gick det tungt i Norrbotten och Sverige. Kanske har det påverkat till den bild Lotta Huuskonen, 26, ger. Det har i vilket fall som helst svängt.
- Jag tror att det finns en allmän attitydförändring på gång bland ungdomar. Vi som var tonåringar då fick bara vara med om neddragningar. Nu känner vi att det händer saker och när vi åker utom länet är vi stolta över att vara härifrån, sade hon till Kuriren.
Om ytterligare tio år bor hon fortfarande kvar i länet, tror hon. Men ska du ha möjligheter att bo här behöver du ett yrke, pengar och trygghet, resonerar hon.
Blir kvar
Även Ellinor Rönnkvist, Borö, Kalix, räknar med att bli kvar. Hon är på väg in i familjens företag. Ellinor Rönnkvist har gått universitetet i Luleå och säger att hon var den ende i gruppen som fick göra examensarbete inom länet.
- Får du göra det är det enklare att senare få jobb här uppe. Flyttar du ner så blir du lätt kvar där. Det är alltså till fördel för Norrbotten om studenter som går ut fångas upp direkt. Många av de som kommit från andra delar av landet för att gå universitetet blir ju här i fyra år, och de trivs så möjligheten finns att även de stannar, säger Ellinor Rönnkvist.
Vågar ta steget
Om Ellinor Rönnkvist och Lotta Huuskonen är exakt representativa för yngre norrbottningar ska vi låta vara osagt. Hade de haft inställningen att omgående vilja sticka från länet hade de inte fått vara med i projektet. En annan yngre norrbottning som räknar med att bli kvar här är Helena Lundblom, som arbetar med näringslivsutveckling i Kalix och jobbar med ungt företagande.
- Jag har träffat många ungdomar där det finns en entusiasm för att starta företag i Kalix. Det är inte lätt få jobb i dag, kanske kan företagandet vara en framtid om du vågar ta steget, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!