Unga i Luleå behöver en central mötesplats

Det behövs en mötesplats för unga i Luleå och den ska ligga på Storgatan, mellan Smedjan och gymnasiebyn.

Centralt läge viktigast. En mötesplats för unga i Luleå  måste ligga centralt. Men lämpliga lokaler på Storgatan är inte många. Kanske Hanzéns lokal kan bli aktuell när klädbutiken i nom kort flyttar till nya lokaler.

Centralt läge viktigast. En mötesplats för unga i Luleå måste ligga centralt. Men lämpliga lokaler på Storgatan är inte många. Kanske Hanzéns lokal kan bli aktuell när klädbutiken i nom kort flyttar till nya lokaler.

Foto: Per Öbom

Luleå2016-02-16 17:00

Sedan Ungdomens hus, som drevs av kommunen och kyrkan, stängdes saknas det en naturlig mötesplats för unga i Luleå.

En styrgrupp, som går under namnet Vi-6, och som består av förvaltningschefer från olika förvaltningar vid Luleå kommun har utrett hur man skulle kunna skapa en mötesplats för unga och unga vuxna i åldersgruppen åldergruppen 16-30 år.

– För vi måste bli bättre på att möta unga på ungas villkor, säger fritidschefen Helén Wiklund Wårell.

I samband med att Ungdomens hus stängdes gjorde fritidsförvaltningen en utredning där det konstaterades att det saknades mötesplatser för främst gruppen 16-20 år. Samtidigt gjorde arbetsmarknadsförvaltningen en förstudie, Fryshus Luleå, som handlade om att få unga människor i arbete.

Slutsatserna i utredningarna diskuterades sedan med andra förvaltningar, främst då de som jobbar med frågor som rör barn och unga.

– Då gav vi en arbetsgrupp i uppdrag att titta på hur vi skulle kunna ha en mötesplats som täcker in alla förvaltningarnas behov av att möta unga och unga vuxna, förklarar Helén Wiklund Wårell.

Helt enkelt ett ställa dit unga kan komma och träffa politiker, representanter från olika förvaltningar och givetvis träffa varandra.

– Det handlar inte om någon ungdomsgård, utan ett helt annat tänk. Vi kan kalla det 2.0, förklarar hon och säger att det inte finns något liknande i Sverige.

Arbetsgruppen har nu skickat ut sina slutsatser på remiss till de politiska nämnderna. För tanken är att samtliga förvaltningar ska vara med och betala kostnaderna för personal och lokal. Fritidsförvaltningen föreslås bli någon slags huvudman och stå för cirka halva årskostnaden på 2,2 miljoner.

Lokalfrågan är en viktig fråga. För att locka unga måste den ligga väldigt centralt. Utredningen pekar ut sträckan Smedjan till gymnasiebyn som lämplig placering. I utredningen nämns Föreningarnas hus på Storgatan 13 som ett exempel på lämplig lokal.

– Vi vill ha ett liknade läge, där alla gymnasieungdomar passerar. Vi ska inte ta den lokalen, utan bara använt den som en jämförelselokal, säger Helén Wiklund Wårell och påpekar att läget och flödet är viktigare än storleken på lokalen.

Så lokalfrågan kan bli den svåraste frågan att lösa. På den aktuella sträckan som nämns i utredningen finns inte så många lokaler som passar in. Klädbutiken Hanzéns flyttar inom kort till nya lokaler och där blir en lokal ledig.

– Det slog mig först förra veckan att de skulle flytta, så det är inget jag tänkt på, säger Helén Wiklund Wårell.

Effekter av en mötesplats för unga

Fler möjligheter till möten och kontakter mellan målgruppen och vuxenvärlden

Fler känner sig sedda och bekräftade.

Luleå blir attraktivare som stad.

Bättre kunskap om alternativ, möjligheter och effekter av vägval i livet.

Större möjligheter att uppnå Vision 2050 och programmålen, speciellt program A.

Bidrar till Luleås utveckling.

Källa: Slutrapport "Ny mötesplats för unga i Luleå"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om