I Luleå är 913 personer mellan 18 och 24 år antingen öppet arbetslösa eller i någon form av arbetsmarknadsprogram. Gruppen utgör en fjärdedel av hela arbetslösheten i Luleå, en oacceptabelt hög siffra enligt kommunen.
Därför gav kommunledningen i dag klartecken till projektet Arenan, ett nytt försök att minska ungdomsarbetslösheten i Luleå. Detta trots det delvis misslyckade och avslutade projektet som skulle ge ettusen nya ungdomsjobb.
- Detta är en fortsättning men vi har lärt oss en hel del, både av det som var bra och det som var mindre bra, säger Yvonne Stålnacke (S).
Uppsökande
Arenan ska försöka tackla problemet på annat vis och även samverka med näringslivet, kulturlivet, idrott och föreningar. Samt inte minst, de unga själva.
- Vi kommer att ha uppsökande verksamhet för att hitta de ungdomar som inte finns, säger Stålnacke.
Hon talar om unga arbetslösa som lämnat skolan men som inte studerat vidare och som saknar både arbete och annan försörjning. De finns inte heller inskrivna som bidragstagare av försörjningsstöd
Hur lever de då?
- Ofta bor de hemma eller delar bostad med kompisar. Det är inte lätt att hitta dessa ungdomar, de finns inte, säger Stålnacke.
Men för att hitta dem anlitas andra arbetslösa ungdomar, inom ramen för Arenan. Yvonne Stålnacke tror att de har bättre chans att lyckas
Inget bra liv
- De lever inget bra liv, de upplever att ingen behöver dem och ingen ser dem. Men de behövs, slår hon fast.
Målet är att slussa in de unga arbetslösa till olika praktikplatser eller få dem att återvända till skolan. Men i vissa fall får man börja från noll, menar Stålnacke.
- Det handlar inte om studievägledning utan om livsvägledning för att få dem att leva ett normalt liv; att stiga upp på morgonen, äta frukost och så vidare, säger hon.
Projektet Arenan ska pågå i tre år (2012-14) och kostar kommunen fem miljoner kronor. En förutsättning är att projektet beviljas EU-pengar, i november får kommunen besked om en ansökan på 3,75 miljoner till Europeiska socialfonden.