Uppror för lägre bensinskatt

Före valet kommer Bensinskatteupproret att ha cirka 1,5 miljoner underskrifter.
Bensinskatten är horribelt hög hävdar talesmannen Kenneth Winsborg som åker genom hela Sverige för att propagera i frågan.
- Från shejk till mack kostar soppan fyra kronor och alla har då fått sin vinst. Resten är skatt, säger han vid sitt besök i Luleå.

LULEÅ2006-06-16 06:00
1996 slutade han som utredningschef på Motormännen. I dag har han ett eget utbildningsföretag och jobbar också aktivt för Bensinupproret där han bland annat är talesman. Tillsammans med Bilfronts ordförande Lennart Bengtsson driver han denna kampanj om sänkt bensinskatt.
Det finns ingen rim och reson i de höga bensinpriserna i Sverige, tycker han.
- Persson säger att en skattesänkning bara skulle innebära att oljepriserna skulle stiga. Men det är ju löjligt att säga så. Sverige har ju en så oerhört liten marknad att det inte skulle påverka marknaden alls, inte ett skit, säger Kenneth Winsborg som kört ända från Dalby i Skåne för att turnera i frågan.
- Men jag har också gjort ett par jobb, bland annat ett i Umeå.

Barnen med
Han åker i en Saab 90:a av årsmodell -86 som var på väg in i skroten, men som han köpte för 2.000 kronor och rustade upp. Med sig har också sönerna Ulf, 14 och Björn, 16, som fått ledigt från skolan för att åka på semester med pappa och sedan åka tillbaka söderut på den finska sidan.
Han fortsätter:
- Det är inte rimligt att vi i Sverige ska ha samma beskattning som i exempelvis Belgien och Luxemburg. Där har man 170 bilar per kvadratkilometer och här i Sverige är det 8,8 bilar per kvadratkilometer.

Slår hårt
Den höga bensinskatten slår hårt mot glesbygdsbor och barnfamiljer, av vilka 96 procent är beroende av bil och inte har något val, säger Kenneth Winsborg vidare.
- Många har inte råd att köpa nya, dyra bensinsnåla bilar. Den höga bensinskatten är ett oerhört hårt slag mot dem. Glesbygdsbor drabbas oerhört hårt som ska ha bilen både på fritiden och i arbetet. De som dessutom har företag har det oerhört tufft, säger han.
Alla namnunderskrifter ska sedan överlämnas till regeringen, men Kenneth Winsborg är inte speciellt förhoppningsfull över att något händer.
- Men däremot kan vi prata med de icke etablerade partierna, junilistan och sjukvårdspartiet, exempelvis. De förordar sänkt drivmedelsskatt. Det enda etablerade partiet som sagt sig viljas sänka bensinskatten är kd med 1,3 kronor litern. Det kan skapa en spricka i alliansen kanske, säger han och fortsätter:
- Hela 92 procent av dem som stödjer Bensinupproret säger sig kunna byta parti för denna viktiga fråga. Tänk om bara hälften skulle göra allvar av den tanken då skulle 500.000 byta parti. Det stundande valet kan bli en rejäl chock för de stora partierna som hittills ignorerar folket, säger han.

Folk är förbannade
42.000 erhåller uppropets nyhetsbrev och frågan engagerar. Bensinupproret samarbetar med Motormännen en av vilka upproret kommer att erhålla cirka 300.000 underskrifter och totalt kommer det att bli cirka 1,5 miljoner underskrifter.
- Folk är förbannade och jag märker hur massivt motståndet mot de höga skatterna blir ju
högre upp i landet jag kommer, säger Kenneth Winsborg.
Sedan sätter han sig i bilen för att åka vidare till Haparanda.
Fler underskrifter att ragga, fler informationsblad, dekaler och annat att dela ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om