Utförsäljning orsakade rusning – tusentals burkar såldes

Ungdomar vallfärdade i veckan till Ica kvantum i Luleå för att köpa energidryck. "Vi hade utförsäljning, det var halva priset", säger butiksägaren Daniel Andersson.

"Visst reagerar man när det säljs så mycket. Men vi säljer mycket godis och chips också. Och det är inte heller särskilt nyttigt", säger butiksägaren Daniel Andersson.

"Visst reagerar man när det säljs så mycket. Men vi säljer mycket godis och chips också. Och det är inte heller särskilt nyttigt", säger butiksägaren Daniel Andersson.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-09-23 08:36

Det tog bara sju timmar innan de 3 600 burkar man hade i lager var slut.

– Det låter mycket, men det stämmer, säger Daniel Andersson.

Energidryck är enligt Livsmedelsverket inte farligt. Så länge det dricks i måttlig mängd. Men om man överdoserar kan man bland annat få sömnproblem, huvudvärk, ångest, yrsel och hjärtklappning. Studier har dessutom visat att barn och ungdomar som dricker energidryck regelbundet löper större risk att hamna i alkohol- och drogmissbruk. Många butiker runt om i Sverige har också infört en åldersgräns.

Men inte Ica kvantum i Luleå.

Enligt uppgifter var det också en del ungdomar som köpte stora mängder energidryck vid butikens utförsäljning.

– Vi följer direktiven från Livsmedelsverket, som likställer energidryckerna vi säljer med läsk, säger Daniel Andersson och fortsätter:

– Men vi har hängt med i debatten i media. Vi har också diskuterat saken med personalen. Fast ingen upplevde det som ett problem. Visst reagerar man när det säljs så mycket. Men vi säljer mycket godis och chips också. Och det är inte heller särskilt nyttigt.

– Men vi brukar inte sälja sådana här volymer i vanliga fall, utan det var bara för att det var så billigt, säger Daniel Andersson.

Enligt honom brukar man sälja ungefär 900 burkar per vecka.

Men försäljningen av energidryck ökar.

– Det såldes 49 miljoner liter i Sverige i fjol, och det ökar med 25 till 30 procent varje år, säger Fredrik Sörbom på Sveriges bryggerier.

Nutritionisten Anki Sundin uppmanar barn och ungdomar att vara försiktiga.

– Att dricka en burk då och då är ingen fara, men man bör inte överkonsumera, säger hon och tillägger:

– Aminosyrorna är ofarliga. Men vi är inte riktigt säkra på hur barn och ungdomar påverkas av större mängder koffein och sötningsmedel. Deras ämnesomsättning är ju inte densamma som hos oss vuxna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om