PÄ vissa hÄll i landet har utlÄningen av e-böcker blivit ett ekonomiskt problem. Kulturförvaltningar med hÄrt hÄllna budgetar har tvingats införa en maxgrÀns för hur mÄnga e-böcker man fÄr lÄna. I SkellefteÄ och VÀsterÄs fÄr man exempelvis bara lÄna tvÄ e-böcker i veckan.
Tio e-böcker i veckan
Anledningen till begrÀnsningen av antalet lÄn Àr att det anvÀnds en helt annan metod dÄ det gÀller ersÀttningen vid lÄn av en e-bok mot vad det gör om man lÄnar en vanlig bok. I LuleÄ fÄr man lÄna maximalt tio e-böcker i veckan.
LÄnar man en vanlig bok fÄr den som Àger upphovsrÀtten en ersÀttning pÄ 1.48 kronor per lÄn. Pengar som staten betalar via författarfonden. Det lokala biblioteket betalar bara för inköpen av sjÀlva boken och personalkostnaderna.
20 kronor per e-bok
DÄ det gÀller e-böcker fÄr det aktuella biblioteket betala 20 kronor för varje lÄn. Tio kronor gÄr till den som har upphovsrÀtten och tio kronor till distributören av e-boken. I LuleÄs fall innebar det totalt 240.000 kronor för de 12.000 lÄnen som gjorde under 2012. Det kan jÀmföras med bibliotekets hela budget pÄ 25 miljoner kronor.
- Man kan inte sÀga att det ruinerar oss och vi kÀnner ingen panik över att utlÄningen ökar. Men givetvis bevakar vi utvecklingen och fÄr vara beredd pÄ att kostnaderna ökar, sÀger bibliotekarien Jan Olofsson.
LÄna direkt
SjÀlv lÀser han gÀrna e-böcker och tycker att det Àr bra och bekvÀmt pÄ mÄnga sÀtt.
- En fördel Àr att man inte behöver vÀnta pÄ att boken ska komma in pÄ biblioteket, utan man kan lÄna den direkt, sÀger han.
PÄ senare tid har dock förlagen infört restriktioner dÄ det gÀller nya böcker. Först efter tre mÄnader slÀpper förlagen boken som e-bok för utlÄning pÄ biblioteken. FrÀmst för att mÄnga författare klagat pÄ att ingen köper e-böcker om det gÄr att lÄna dem pÄ biblioteken samtidigt som de slÀpps.
En tillgÄng
Vem Àr det dÄ som lÄnar e-böcker pÄ biblioteken? NÄgon statistik finns inte.
- Det enda vi ser Àr vilka som frÄgar om hjÀlp hur man ska göra för att lÄna en e-bok. En stor grupp av dem Àr kvinnor plus 50, sÀger Olofsson.
Visserligen minskar utlÄningen av vanliga böcker nÄgot vid landet bibliotek. Men att vi i framtiden bara lÄnar e-böcker och fÄr bibliotek utan vanliga böcker tror han inte.
- Vi mÄste se e-böckerna som en tillgÄng, inte ett problem, avslutar Jan Olofsson.