Utökning i Norrbotten

Norrbottensgården och Nyhléns & Hugossons går ihop om slakt. Slakteriet i Skellefteå läggs ner. Norrbottensgården i Luleå och grisslakten i Alvik utökar kraftigt. - Vi blir mer effektiva, säger Norrbottensgårdens VD Ingemar Hansson

DUBBLAR. I och med uppgörelsen utökas antalet anställda vid Norrbottensgården med åtta-tio personer, berättar VD Ingemar Hansson.

DUBBLAR. I och med uppgörelsen utökas antalet anställda vid Norrbottensgården med åtta-tio personer, berättar VD Ingemar Hansson.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2007-10-02 01:45
Företaget bildar gemensamt slaktbolag med Nyhléns & Hugosons. Vinnare är norrbottningar. Förlorare västerbottningar. Då menas de 27 anställda vid Nyhléns & Hugosons slakteri i Sunnanå, Skellefteå.Hos Norrbottensgården, ägt av Norrbottensbönder, Nordchark och till några procent av Hugosons, slaktas nu omkring 1.000 ton per år, lägre än vad målsättningen var när slakteriet startade. Mest slaktas nöt, därutöver lamm. Framöver ska det slaktas 3.700 ton per år. En god del av tillskottet av nöt och lamm kommer från Västerbotten.Slakteriet ska byggas ut. De åtta-tio anställda blir 16-20.Hugoson dubblar
I Alvik, hos Mikael Hugoson, VD i Nyhléns & Hugosons, slaktas 600-00 grisar per vecka. Slakten utökas till 1.200-1.400 grisar per vecka. Utökningen kommer i hög grad från Västerbotten. Antalet årsarbetare utökas från sju till omkring tio.- Det blir ingen utbyggnad. Nu slaktar vi mindre än tre dagar per vecka. Framöver blir det fem dagar, säger Mikael Hugoson.Varumärken kvar
Varumärkena hos berörda företag består.- Det blir ingen förändring utan det vi gör är att legoslakta åt Nyhléns & Hugosons. Norrbottensgården har sett det som ren affärsmöjlighet. Hanteringen stärker volymen och vi blir mer effektiva. Det här innebär sänkta kostnader per kilo slakt. Det vi gör gynnar leverantörer och ägare, säger Ingemar Hansson, VD i Norrbottensgården.Mikael Hugoson ser förändringen som en nödvändig effektivisering.- Nu får det vara bra på ett tag. Men det vi lever med är att aldrig få slå oss till ro, säger han.Kött på landsväg
Företagen är lokala och då brukar man tala om vinsten med korta frakter. Det är en sanning med modifikation: Djur från Övre Norrland ska transporteras till Alvik eller Norrbottensgården i Luleå för slakt. Därifrån transporteras slaktade djur till den anläggning i Skellefteåtrakten som blir kvar, Nyhléns & Hugosons anläggning i Degerbyn, där styckning och konsumentförpackning kan ske. Återtransport till Luleå blir det för vissa volymer råvara som ska bli korv eller andra varor i fabriken nära universitetet. En anläggning Nyhléns & Hugosons har.Slutligen ska butiker och konsumenter nås med varor.- Jag tycker inte det blir så mycket transporter, det blir charkvaror som får resa. Det vi gör är att specialsortera anläggningarna, säger Mikael Hugoson.Till bilden anges att slakteriet i Sunnanå är 60 år och dyrt att hålla igång, påpekar han. Förhoppningar uttrycks om att anställda där får jobb på andra anläggningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om