Hos Nyhléns Hugosons är de drygt 80.000 julskinkorna som de tillverkat slut, samtliga är levererade till livsmedelsbutikerna.
– De är ungefär lika många julskinkor som vi tillverkat tidigare år. Förändringen finns i storleken, konsumenten vill numera ha mindre skinkor än tidigare. Det gäller generellt för branschen och har bland annat att göra med debatten om att vara restriktiv kring matsvinn, säger vd:n Magnus Nilsson.
En annan lika aktuell debatt är den om ekologiskt och närproducerat. Hos Nyhléns Hugosons finns inga ekologiska julskinkor i sortimentet även om det finns en efterfrågan.
– Vi jobbar i huvudsak med norrländsk råvara tillsammans med norrländska grisproducenter och vi har ingen i norrland som har ekologisk produktion. Jag tror det beror på att man historiskt haft fokus på en konventionell produktion. En ekologisk grisproduktion blir också till viss del utmanade med det norrbottniska klimatet.
Några ekologiskt närproducerade julskinkor finns överhuvudtaget inte i Norrbotten. Magnus Nilsson lyfter fördelarna med lokalproducerade produkter som han menar gynnar det norrländska landskapet och bönderna.
– Det är korta transportvägar och man har koll över hela tillverkningsprocessen. Vi tror mycket på den lokaproducerade kraften utifrån produkten och miljöperspektivet.
Även om debatten om ursprunget av kött är stor i samhället överlag märker inte Nyhléns Hugosons av den i någon större utsträckning när det kommer till försäljning av de egna varorna i livsmedelsbutikerna.
– Vi ser tendenserna men de är inte lika stora som debatten i media. Men visst, fler konsumenter är mer medvetna om vilka val man gör i butiken. Vi hoppas det kommer påverka synen på det svenska köttet men framförallt för vår del synen på den norrländska köttet.
Kritikerna pekar på ofta på att närproducerat är dyrt.
– Vi tror att en bra vara prissätts utifrån sin kvalité och funktion hos konsumenten, det finns ett mervärde i en bra lokalproducerad vara.
Enligt Naturskyddsföreningen är den bästa julskinkan både ekologisk och närproducerad. Men då alternativet inte finns förespråkar de den ekologiska produkten.
– Vi tycker man ska välja ekologiskt i alla lägen där det är möjligt då det har minst miljöpåverkan. Med närproducerade produkter försöker man gynna miljön och göra kloka val när man producerar, men har du inte en ekologisk märkning så har du inte. Det kan innebära att djuren inte äter ekologiskt foder och att man i produktionsprocessen lyfter in olika kemikalier och annat som behövs för att framställa produkten, säger Isabella Katsimenis, styrelsemedlem.