Valet avgjordes – av tre röster

Med tre rösters marginal får Posk egen majoritet i kyrkofullmäktige i Råneå. 50,29 procent röstade på Posk och 49,71 procent lade sin röst på Socialdemokraterna i det tokjämna valet.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Luleå2017-10-06 11:58

De slutgiltiga resultaten i kyrkovalet, som hölls den 17 september, börjar ticka in. I Norrbotten är skillnaderna mot de preliminära resultaten små. Till de mest dramatiska förändringarna hör att Socialdemokraterna blev ungefär två procentenheter mindre i Jokkmokks och Kirunas respektive kyrkofullmäktigen, där Samernas väl i Luleå stift och Kyrkans väl i Kiruna pastorat i stället växte något.

Valet till kyrkofullmäktige i Råneå blev dramatiskt på ett annat sätt. Endast tre röster skiljde de två enda nomineringsgrupperna, Posk och Socialdemokraterna, åt.

– Kusligt jämnt, men det gick ju bra för oss. Även om jag upplever att S egentligen har gjort ett något bättre val än vad vi har gjort i Råneå, säger kyrkorådets ordförande Staffan Bergman (Posk).

Superfakta: Så gick valet hos dig

I förra valet skiljde 42 röster, så procentuellt sett har Posk backat något. Men resultatet innebär att gruppen i alla fall lägger beslag på åtta av de femton mandaten.

– Men det är inga ställningskrig. Vi för en diskussion så det är mer familjärt.

Så att ni har majoritet är egentligen inte så viktigt?

– Egentligen inte. Men nu talar jag naturligtvis för min egen sak. Jag kan inte säga hur det hade varit om det hade varit tvärtom.

Viktigast under den kommande mandatperioden blir att få ihop budgeten.

– Det är det vi brottas med som en liten församling. Viktigast är att vi har sagt att vi inte kommer skära ned på personal, vi ska hålla nere kostnaderna på andra sätt.

Intresset för årets kyrkoval var större än på länge. I Råneå församling steg valdeltagandet med drygt fyra procentenheter och i valet till Luleå stift ökade antalet röster med mer än fem procentenheter.

Den stora nyheten när valet till stiftsfullmäktige summeras är att Vänstern i Svenska kyrkan, som ökade från 0,23 till 2,44 procent, får ett mandat.

– En stor ökning som vi är glada och stolta över. Det blir en spännande uppgift, säger Piteåpolitikern Gunnel Sandlund (V) som stod som nummer ett på Vänsterns lista i stiftsvalet.

Enligt preliminära siffror gick Vänstern framåt i det nationella valet också. Sandlund tror att det beror på att nomineringsgruppen blev en motvikt mot Sverigedemokraterna, vars konservativa politik fick stort medialt utrymme under valrörelsen.

– I stort beträffande kyrkovalet tror jag att många har blivit medvetna om att värna demokratin. Vi har haft lite färre soffliggare den här gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om