Trots de nÀst intill oÀndliga valmöjligheterna som ofta presenteras i en bardisk, faller mÄnga kroggÀsters beslut pÄ öl. En stor stark. En klassisk, lite blaskig, lager. Men skillnaderna i pris varierar kraftigt. Kuriren undersöker saken nÀrmare bland LuleÄs krogar.
PÄ Taps bestÀller vi i en öl för 112 kronor. Pubchefen Janne Nilsson menar att de flesta bestÀller vanlig lager, trots det breda sortimentet.
â MĂ„nga tar en klassisk stor stark, det sĂ€ljer absolut bĂ€st. Sedan Ă€r suröl vĂ€ldigt populĂ€rt, framför allt bland tjejer, sĂ€ger han.
Hur Àr LuleÄborna nÀr det gÀller öl?
â VĂ€ldigt kunniga skulle jag sĂ€ga. MĂ„nga kan ganska mycket om öl och vĂ€ljer till exempel suröl som ocksĂ„ blivit rĂ€tt populĂ€rt bland tjejer ocksĂ„ vilket Ă€r kul.
â Jag hade önskat att det fanns ett sĂ„dant hĂ€r utbud av lĂ€ttillgĂ€nglig bra och intressant öl nĂ€r man sjĂ€lv vĂ€xte upp.
PÄ Allstar sitter Stig-Oskar Nilsson och vÀntar pÄ mat med en Norrlands guld i handen. Det Àr oftast det han bestÀller i baren.
â Det hĂ€nder att jag tar en öl för över 100 kronor, men det tycker jag Ă€r ganska dyrt. Det kan dock vara vĂ€rt det ibland, sĂ€ger han.
Norrlands guld Àr det billigaste pÄ Allstar för 92 kronor och Àr ocksÄ det vi fÄr in.
PÄ Bishops arms bestÀller vi en Budvar för 88 kronor. Det Àr ocksÄ den populÀraste bestÀllningen i baren, tillsammans med Guinness, enligt bartendern Justin Fougstedt.
â Vi har ett vĂ€ldigt stort utbud som förĂ€ndras hela tiden. Vissa besökare Ă€r vĂ€ldigt intresserade och kollar upp utbudet pĂ„ hemsidan innan de kommer hit, men de flesta bestĂ€ller dock Guinness och Budvar.
Vad Àr den dyraste ölen ni har?
â Omkring 400 kronor tror jag.
PĂ„ Craft n'draft har flera LuleĂ„bor slagit sig ner för en after work. Det Ă€r stĂ€llet, tillsammans med Ego bar pĂ„ Savoy, dĂ€r vi betalar mest â 95 kronor. DĂ€r trĂ€ffar vi ocksĂ„ LuleĂ„bon Johannes Törnlund.
â Hur mycket jag Ă€r beredd att betala beror pĂ„ ölens kvalitet. Om det Ă€r till ett festligare tillfĂ€lle sĂ„ kan jag tĂ€nka mig betala mer, sĂ€ger han.
SĂ„ gick testet till:
För att se hur mycket öl vi fick för pengarna anvÀndes en mÄttbÀgare. PÄ varje stÀlle hÀllde vi över ölen i behÄllaren och lÀt den skumma klart innan vi antecknade volym och kostnad. Vi bestÀllde alltid "en stor stark" och pÄ de stÀllen de frÄgade oss vilken sa vi att vi ville ha den billigaste. För att rÀkna ut resultatet delade vi kostnaden pÄ centiliterna. Vi drack inte av ölen.