Varannan damernas – det är vad som gäller för Socialdemokraterna enligt gängse uppfattning. Det finns det till och med på ett kongressbeslut på från tidigt 90-tal.
Men en studie gjord av en student på Luleå universitet visar att partiet klarar det kravet fullt ut i endast en av länets 14 kommuner. Studien (en B-uppsats) är gjord av Erik Jansen som studerar statsvetenskap på LTU. Jensen har tittat på Socialdemokraternas samtliga valsedlar i kommunvalet 2014. Han fann då att partiet varvade valsedlar (varannan damernas) i en betydligt mindre omfattning än vad som är allmän uppfattning.
– Resultatet stämmer inte med den bild som partiet själv förmedlar, säger Erik Jansen.
Helt varvade valsedlar fanns bara i knappt en tredjedel (29 procent) av partiets valsedlar. I Norrbotten är det alltså bara en kommun (Luleå) som helt lever upp till detta.
Det ska sägas att granskningen är kategorisk. Ett enda litet avsteg från varvad vallista innebär underkänt. Om exempelvis de två sista namnen på valsedeln är män (eller kvinnor!) så får den inte godkänt i studien.
– Man kan tycka att det är överdrivet kategoriskt, i vissa fall har partiet helt enkelt fått brist på individer och tvingats till att nominera enbart män i slutet av valsedeln, säger Jansen.
Han förklarar dock att han i studien tagit hänsyn till denna verklighet i en alternativ redovisning.
– Och även då är det endast 44 procent av valsedlarna som klarar kravet. Och det är långt från den bild som partiet har av sig självt och från den bild man för ut till omvärlden. Det är ju inte så att kongressbeslutet är nytt, man har haft många val på sig att klara detta, säger Erik Jansen.
I Norrbotten lyckades Socialdemokraterna klara varvade listor i hälften av kommunerna om man använder den snällare bedömningen. Kalix, Haparanda, Arvidsjaur, Pajala och Gällivare ligger längst från målet enligt studien.
Partiets länsordförande Karin Åström vill inte kommentera en undersökning hon inte läst men säger:
– Vi brukar säga att fördelningen 40-60 är acceptabel, oavsett om det är flest män eller kvinnor. Varvade listor är målsättningen men vi ska komma ihåg att listorna är resultatet av demokratiska omröstningar. Och då kan allt hända.